Verwarde katten doen alsof ze ziek zijn

Als de omgeving van katten verandert, kunnen de dieren van streek raken. En dat laten ze weten door te doen alsof ze ziek zijn, zo blijkt uit onderzoek. De dieren eten niet meer en moeten – zelfs als ze verder helemaal gezond zijn – braken. Dierenartsen zouden bij deze verschijnselen niet direct aan ziekte, maar aan de omgeving moeten denken, concludeert onderzoeker Tony Buffington.

De onderzoekers verzamelden een groep katten. De helft ervan was gezond. De andere helft was chronisch ziek: de dieren hadden het blaaspijnsyndroom. Tot verbazing van de onderzoekers werden zowel de gezonde als zieke dieren nog zieker als er iets in hun omgeving veranderde.

Verandering
De ziekteverschijnselen traden bijvoorbeeld op als iemand anders voor de kat ging zorgen of de tijden waarop de dieren eten kregen, wijzigden. De kans dat de katten symptomen gingen vertonen, werd door een kleine wijziging spontaan drie keer zo groot.

WIST U DAT…

…de kat heel voorzichtig drinkt? Bekijk hier de slowmotionbeelden.
de hond wel degelijk slimmer is dan de kat?

Regelmaat
De studie was in eerste instantie niet bedoeld om te kijken hoe katten reageerden als ze van streek waren. De onderzoekers wilden achterhalen of de katten met de chronische aandoening baat hadden bij regelmaat. En dus zetten ze een experiment op waarin de katten een schema volgden dat zo min mogelijk stress met zich meebracht.

Het resultaat mocht er zijn: de katten met de ziekte hadden duidelijk baat bij de regelmaat. Ze braakten minder, hun vacht glom weer en ook hun ogen waren helderder. De onderzoekers concluderen dat een goede omgeving de symptomen van katten met het blaaspijnsyndroom tot wel tachtig procent kan verminderen. Maar ook gezonde dieren hebben blijkbaar baat bij een strakke dagindeling.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd