Vertrek Google raakt Chinese wetenschap hard

Meer dan driekwart van de Chinese wetenschappers gebruikt de zoekmachine Google om research te doen en hun werk komt enorm in gevaar als Google straks China verlaat. Dat blijkt uit een onderzoek onder 700 wetenschappers. Een conflict tussen Google en de Chinese overheid brengt het vertrek van de zoekmachine steeds dichterbij.

Chinese wetenschappers gebruiken Google om academische geschriften te vinden, ontdekkingen te volgen en andere onderzoeksprogramma’s te zoeken. “Research zonder Google zou als een leven zonder elektriciteit zijn,” meent één van de wetenschappers.

84 procent van de onderzoekers meent dat het verlies van Google hun onderzoek ietwat of aanzienlijk zou beschadigen. 78 procent is bang dat de internationale samenwerking door het vertrek van Google aan een zijden draadje komt te hangen.

“Deze resultaten zijn heel typisch voor de meeste landen wereldwijd,” meent analist David Bousfield. “Google en Google Scholar zijn onmisbare gereedschappen voor wetenschappers geworden.”

In januari kwam Google erachter dat mensen vanuit China de Gmail-boxen van mensenrechtenactivisten hadden gehackt. Na een nader onderzoek besloot Google de censuur die China op internet handhaaft niet langer op Google.cn te zullen doorvoeren. Daarnaast dreigt het bedrijf de Chinese kantoren te sluiten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd