Versterk wederzijds vertrouwen door eiwitrijk voedsel te eten

vertrouwenBent u iemand die snel achterdochtig is? Of hebt u moeite om uw collega’s te vertrouwen? Dan biedt wellicht het eten van vis, sojaproducten, eieren en spinazie uitkomst. Uit onderzoek blijkt dat mensen die voedsel eten waarin het aminozuur tryptofaan zit, meer vertrouwen krijgen in anderen.

De Leidse psycholoog Lorenza Colzato en mede-onderzoekers uit Leiden en Münster onderzochten of het aminozuur tryptofaan een positief effect heeft op wederzijds vertrouwen. Wederzijds vertrouwen is een belangrijke voorwaarde voor onderlinge samenwerking. Tryptofaan komt in de meeste eiwitrijke voeding voor en stimuleert de aanmaak van serotonine. Het was al bekend dat de neurotransmitter serotonine een rol speelt bij samenwerking.

WiST U DAT…

… u aan de persoonlijkheid kan zien of iemand van kruidig eten houdt?

Om het effect van tryptofaan vast te kunnen stellen, gaven de onderzoekers één groep proefpersonen sinaasappelsap met toegevoegd tryptofaan te drinken, terwijl een andere groep een placebo kreeg. Vervolgens speelden de proefpersonen een spel, waarbij kan worden gemeten hoeveel vertrouwen de ene persoon in de andere proefpersoon heeft. De ene proefpersoon kreeg vijf euro en mocht zelf bepalen hoeveel cent van dat bedrag hij elke keer aan de andere proefpersoon gaf. Dat leverde hem extra geld op, maar alleen als de andere partij genoeg geld teruggaf. De hoeveelheid geld die de ene proefpersoon aan de andere proefpersoon overmaakte, diende als graadmeter van wederzijds vertrouwen. Uit het onderzoek bleek dat de proefpersonen die tryptofaan hadden ingenomen, significant meer geld gaven aan de ander dan degenen die een placebo hadden gekregen.

Het resultaat van het onderzoek ondersteunt het idee dat wij mensen zijn wat wij eten. Bepaalde voedingsmiddelen zouden kunnen werken als een stimulerend middel, dat invloed heeft op de manier waarop wij denken en de fysieke en sociale wereld waarnemen. De inname van tryptofaan kan een goedkope en efficiënte manier zijn om wederzijds vertrouwen en daarmee de samenwerking tussen personen te bevorderen. Hierdoor worden dure teambuilding-workshops in de toekomst wellicht overbodig.

Bronmateriaal

"Vertrouwen gaat door de maag" - leidenuniv.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Andy Langager (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd