Wetenschappers hebben op zo’n tien miljard lichtjaar van de aarde een donker en klein sterrenstelsel ontdekt.
Het sterrenstelsel is een satellietstelsel. Dat betekent dat het zich aan een veel groter sterrenstelsel heeft vastgeklampt. In tegenstelling tot dit grote sterrenstelsel is het satellietstelsel er niet in geslaagd om heel veel sterren te vormen en dus ook een groot en helder sterrenstelsel te worden. Het satellietstelsel bestaat dan ook niet grotendeels uit sterren, maar uit donkere materie.
Donker
Donkere materie absorbeert geen licht en geeft het ook niet af. En dus is het satellietstelsel donker. Dat maakt het opsporen van het stelsel natuurlijk niet gemakkelijk. Maar het is de onderzoekers toch gelukt. Ze gebruikten daarvoor een zwaartekrachtlens. Moeilijk zichtbare hemellichamen worden ‘zichtbaar’ door te kijken hoe hun zwaartekracht licht manipuleert.
Ver weg
De vondst is best uniek. In theorie moeten sterrenstelsels omringd worden door kleinere satellietstelsels. Die zijn bijvoorbeeld rond onze eigen Melkweg al aangetroffen. Maar nog nooit werd een satellietstelsel op zo’n enorme afstand gedetecteerd.
Meer
De onderzoekers hopen dat de methode die zij gebruikt hebben om dit satellietstelsel te vinden in de toekomst nog vele malen kan worden toegepast. Alleen zo kunnen wetenschappers achterhalen of de theorie ook echt klopt. “Nu hebben we één donkere satelliet gevonden, maar stel dat we niet genoeg satellietstelsels vinden, dan moeten we de eigenschappen van donkere materie veranderen,” legt onderzoeker Simona Vegetti uit. “Of, we vinden net zoveel satellieten als we in simulaties zien en dat vertelt ons dan dat donkere materie de verwachte eigenschappen heeft.”
Het volledige onderzoek van de wetenschappers is terug te vinden in het blad Nature.