Cellen van astronaut worden versneld oud

astronaut

Nieuw onderzoek wijst erop dat astronauten een hoge prijs moeten betalen voor dat fraaie uitzicht vanuit het ISS. Hun cellen worden versneld oud. En dat is een probleem. Zeker nu steeds meer ruimtevaartorganisaties azen op verre, langer durende ruimtereizen.

Experimenten aan boord van het ISS laten zien welke consequenties een verblijf in microgravity (bijna geen zwaartekracht) voor het lichaam van astronauten heeft. Tijdens de experimenten richtten onderzoekers zich op endotheelcellen die zich aan de binnenkant van bloedvaten bevinden. Ze ontdekten dat een verblijf in een omgeving met zeer beperkte zwaartekracht de biologische veroudering van deze cellen versnelde. Ook hart- en vaatziekten versnelden door toedoen van de microgravity.

Maar hoe komt dat? De onderzoekers vergeleken de endotheelcellen aan boord van het ISS met endotheelcellen onder ‘gewone’ omstandigheden. Ze ontdekten dat de cellen die aan boord van het ISS waren geweest grote hoeveelheden pro-inflammatoire cytokinen afgaven. Deze cytokinen veroorzaken een ontstekingsproces of houden het in stand of versterken het. Dat resulteert uiteindelijk in meer ontstekingen in de endotheelcellen, wat weer leidt tot aderverkalking of ervoor zorgt dat deze cellen versneld oud worden.

“Als we van plan zijn om mensen verder dan ooit en langer dan ooit de ruimte in te sturen, dan moeten we ons ervan verzekeren dat ze zo gezond mogelijk blijven,” benadrukt Gerald Weissmann, hoofdredacteur van The FASEB Journal waarin de studie verschenen is. Hij wijst erop dat wij mensen geëvolueerd zijn in een wereld met zwaartekracht. “Zonder zwaartekracht raken onze cellen in de war.”

Bronmateriaal

"Houston We Have a Problem: Microgravity Accelerates Biological Aging" - Federation of American Societies for Experimental Biology (via Sciencedaily.com)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd