Verscholen ‘Ark van Noach’ onthult haar geheimen

Een team van Chinese en Turkse evangelische onderzoekers beweerde afgelopen maand de Ark van Noach te hebben gevonden op de berg Ararat in Turkije. Nederlander Gerrit Aalten maakte onderdeel uit van het team en vertelt openhartig over zijn bevindingen.

Van Aalten doet al 35 jaar onderzoek naar de resten van het schip. Vanwege zijn kennis is hij toegevoegd aan het team. “De ingang ligt drie meter diep en moest uitgegraven worden”, vertelt Aalten aan het Reformatorisch Dagblad. “Toch is het gelukt om binnen te komen.”

Er leefden dieren
Op de grond vonden de wetenschappers witte bolletjes. Waarschijnlijk zijn dit voedselresten. Daarnaast troffen ze deurtjes van 1 bij 0,5 meter aan. “Daar kunnen alleen dieren door”, concludeert Aalten.

De onderzoekers vonden meer aanwijzingen waarom de structuur op de berg Ararat mogelijk de Ark van Noach is. “Er zijn ruimten gevonden die lijken op stallen. Er ligt een balk met acht pinnen met vierkanten koppen, waarschijnlijk bedoeld om dieren aan vast te binden.”

Toch leefden er niet alleen maar dieren in de ark. Aalten: “Er bevindt zich een boomstam met traptreden erin. Niet geschikt voor dieren, wel voor mensen. Daarbij denk ik aan Noach en zijn familie, die tijdens de bouw in en uit de ark moesten kunnen.”

Volgens Aalten zijn de planken zo’n 5.000 jaar oud. Daarnaast zijn de hoeken van de houten planken bedekt met een zwarte substantie. “We weten vanuit de Bijbel dat de ark met pek was afgedekt.”

99,9 procent zekerheid
De structuur op de berg Ararat is jaren geleden op een satellietfoto aangetroffen. “Het is nog niet honderd procent zeker dat het hier gaat om de Ark van Noach, maar we zijn wel 99,9 procent zeker”, vertelt Yeung Wing-cheung van Noah’s Ark Ministries International tegen persbureau AFP.

Geen menselijke nederzetting
Volgens de evangelische archeologen is er geen sprake van een menselijke nederzetting op de berg. Volgens Yeung Wing-cheung is er nog nooit een nederzetting op een hoogte hoger dan 3.500 meter gevonden in de omgeving van de berg Ararat.

De onderzoekers hopen dat de ark op de Werelderfgoedlijst komt. Ook zal er nog een grote archeologische opgraving plaatsvinden.

In de Bijbel staat dat de Ark van Noach na de zondvloed op een berg strandde. Velen geloven dat dit de berg Ararat is, het hoogste punt in de omgeving.

Bronmateriaal

"Ark van Noach zou nu écht gevonden zijn" - Reformatorisch dagblad

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd