Vernietigend pad tornado Oklahoma in kaart gebracht

Tornado 2

Wetenschappers hebben het vernietigende pad van de dodelijke Newcastle-Moore tornado die op 20 mei 2013 door het midden van de Amerikaanse staat Oklahoma raasde, in kaart gebracht.

Dit kon door middel van een foto gemaakt door de ASTER (Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer), een ruimtevaartuig van NASA. Hieronder is de desbetreffende foto te zien; de kleur rood is begroeiing, blauw is water, wegen en gebouwen zijn grijs en landbouwgrond is bruin. Tussen de twee pijlen in is het pad van de tornado te zien. De foto laat een gebied met een oppervlakte van 9.6 bij 13.8 kilometer zien

Tornado

De Newcastle-Moore tornado was erg sterk: hij is bestempeld als een EF5, de hoogste schaal waartoe een tornado kan behoren. Zo werden er windsnelheden van 340 kilometer per uur gemeten. Deze tornado bleef in totaal voor 39 minuten op de grond en maakte een pad van 27 kilometer lang. De superstorm kostte aan 24 mensen het leven en heeft inmiddels al meer dan twee miljard dollar aan schade opgeleverd.

De VS heeft de laatste weken regelmatig met tornado’s te maken. Eind vorige week was het opnieuw raak: toen raasde de El Reno-tornado door Oklahoma. Gisteren konden we op Scientias.nl nog melden dat deze tornado de breedste tornado was waar de VS – voor zover wetenschappers weten – mee te maken heeft gehad. Zo had de tornado een breedte van maar liefst 4,1 kilometer. En dat is zonder de schadelijke winden nabij het monster.

Bronmateriaal

"NASA Spacecraft Sees Tornado's Destructive Swath" - jpl.nasa.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Marsmett Tallahassee (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd