Vermoeide hond neemt meer risico’s

Net als mensen nemen ook honden wanneer hun zelfcontrole ‘op’ is, veel meer risico’s. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van de universiteit van Lille Nord de France. De onderzoekers hebben hun werk in het blad Psychonomic Bulletin & Review gepubliceerd.

Mensen
Zelfcontrole zorgt ervoor dat we niet aan allerlei impulsen gehoor geven en ons gedrag kunnen controleren. Maar wanneer we heel lang op deze zelfcontrole moeten teren, raakt het ‘op’. En daarna gaan we ons veel impulsiever gedragen. Dat kan vervolgens weer leiden tot gevaarlijke situaties.

WIST U DAT…

…honden op de werkvloer stress kunnen verminderen?

Dieren
Nieuw onderzoek wijst er nu dus op dat honden daar ook last van hebben. De onderzoekers gaven een aantal honden de opdracht om te gaan zitten en gedurende tien minuten te blijven zitten. Dat vraagt om veel zelfcontrole: honden hebben normaal gesproken niet het geduld om zo lang te blijven zitten. Een andere groep honden mocht gewoon rondlopen. Daarna werden de honden één voor één in een kamer gelaten waar zich een blaffende en grommende hond in een kooi bevond. Van nature zijn honden geneigd om elkaar tegemoet te komen. Maar dat was nu wel heel riskant. De honden die eerder al hun zelfcontrole hadden gebruikt, benaderden de hond veel vaker. Ook al was dat gevaarlijker. Blijkbaar konden ze het niet opbrengen om de impulsen te onderdrukken.

En dat is verrassend. Lang dachten wetenschappers dat het ‘opraken’ van zelfdiscipline iets echt menselijks was. Maar ook dieren ondervinden er blijkbaar hinder van. Wanneer ze mentaal zijn uitgeput, kunnen ze niet meer helder denken en nemen ze veel meer risico’s.

Bronmateriaal

"Too dog tired to avoid danger" - Springer.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ronnie Meijer (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd