Braziliaanse wetenschappers hebben een nieuwe snavel geprint voor een verminkte toekan. Het dier kan dankzij de prothese weer eten.
In totaal zijn de onderzoekers drie maanden bezig geweest om de snavelprothese te ontwerpen. Er werd een 3D-printer gebruikt om de snavel te realiseren. Dit duurde slechts twee uur. De nieuwe plastic snavel zit als gegoten. Zoals op onderstaande videobeelden te zien is, is toekan Tieta dolblij met zijn prothese.
De snavel is afgewerkt met nagellak en vervolgens afgedicht met een speciaal polymeer van de ricinusboom. De snavelprothese weegt slechts vier gram.
De vogel kreeg op 27 juli haar prothese. “Na drie dagen realiseerde ze zich dat ze weer een snavel had”, vertelt Roched Seba, directeur van het Instituto Vida Livre. “Eerst gaven we haar fruit en toen negeerde ze haar nieuwe snavel. Pas toen we levende dieren gaven – zoals kakkerlakken – begon Tieta normaal te eten. Mogelijk at ze dit voedsel toen ze ooit haar snavel had, dus haar geheugen werd geactiveerd.”
Mishandeld?
Het is nog onbekend waarom Tieta ooit verminkt is geraakt. Mogelijk is ze mishandeld door mensen of is ze slachtoffer geworden van een gevecht met een soortgenoot.
Overleven
De toekan kon zich overigens prima redden zonder snavel. Zo gebruikte het dier het onderste deel van haar bek om eten in de lucht te werpen om dit vervolgens op te vangen. In ongeveer 33% van de gevallen lukte dit, waardoor Tieta zich redelijk kon redden.
Toekomst van Tieta
Helaas kan Tieta niet losgelaten worden in het wild, omdat ze dankzij de prothese zichzelf niet meer zelfstandig kan redden. De onderzoekers hopen haar samen met een andere verminkte toekan in een hok te plaatsen, zodat ze wellicht gezonde kuikens krijgen, die wel in het wild uitgezet kunnen worden.