Verminderd reukvermogen is een teken dat de dood nadert

Wanneer een ouder persoon kanker, een hartaandoening of een longziekte heeft, is de kans groter dat hij binnen tien jaar sterft dan een gezond persoon. Nu blijkt echter dat er een veel belangrijker signaal is of iemand binnen één decennium overlijdt: een verminderd reukvermogen.

Wetenschappers hebben 3.005 personen in de leeftijd van 57 tot 85 jaar onderworpen aan een geurtest. De proefpersonen mochten aan verschillende geurstaafjes ruiken en kregen vervolgens vier opties. De vijf geuren waren pepermunt, vis, sinaasappel, roos en leer. De meesten slaagden er in om vier of vijf geuren te benoemen, maar 20% van de mensen konden slechts twee of drie geuren identificeren. 3,5% van de proefpersonen herkenden slechts één geur of niet één geur.

De proefpersonen werden tien jaar gevolgd. Van alle deelnemers met een verminderd reukvermogen bleek na tien jaar 39% te zijn gestorven. En dat terwijl van de mensen met een goed reukvermogen slechts 10% van de proefpersonen was overleden.

Wist je dat…

Kanarie in een mijn
“Een verminderd reukvermogen is als een kanarie in een mijn”, vertelt onderzoeker Jayant M. Pinto van de universiteit van Chicago. “Mensen zullen niet direct sterven aan een verminderd reukvermogen, maar het is wel een waarschuwing dat er iets mis is en dat er schade in het lichaam is aangericht.”

Waarom ruiken belangrijk is
Veel mensen denken dat het reukvermogen niet heel belangrijk is, maar schijn bedriegt. “Het reukvermogen heeft een grote impact op hoe eten smaakt”, vervolgt Pinto. “Mensen die niet meer goed kunnen ruiken, hebben minder zin om te eten. Ze eten ongezonder en krijgen minder belangrijke voedingsstoffen binnen. Daarnaast herkennen zij geen gevaren – zoals rook of een gaslek – en merken zij geen achteruitgang in hun persoonlijke hygiëne.”

Waarom?
Het is op dit moment nog onbekend hoe het komt dat het reukvermogen de dood kan voorspellen. Mogelijk betekent een verminderd reukvermogen dat het lichaam bepaalde stoffen of cellen niet meer kan aanmaken of vernieuwen. De onderzoekers gaan dit in de toekomst verder onderzoeken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd