Verloren Phobos-Grunt laat toch van zich horen

De prachtige missie leek ten dode opgeschreven, maar er is weer hoop nu ESA een signaal van de sonde heeft opgevangen.

De Russische sonde Phobos-Grunt werd op 8 november met succes gelanceerd. Maar eenmaal in een baan rondom de aarde ging het mis. De sonde had eigenlijk zijn motoren moeten aanzetten om de reis naar Phobos te vervolgen, maar dat lukte nooit. En dus bleef Phobos-Grunt rondjes om de aarde cirkelen.

Zonder resultaat
De Russen probeerden met man en macht contact te leggen met de sonde. Maar dat leverde niets op. In de nacht van dinsdag op woensdag kon ESA dan toch weer een sprankje hoop brengen. De Europese ruimtevaartorganisatie heeft namelijk een signaal opgevangen van Phobos-Grunt. Het bewijs dat de sonde dus nog wel in staat is om te communiceren.

WIST U DAT?

…Phobos-Grunt als deze niet gered kan worden mogelijk in januari al neerstort?

Verloren
Het is voor het eerst sinds de lancering dat er contact is geweest met Phobos-Grunt. Dat er nog gecommuniceerd zou worden: daar hadden de Russen zeker niet op gerekend. Gisteren lieten ze nog weten dat de missie hoogstwaarschijnlijk als verloren moest worden beschouwd.

Of het signaal dat ESA heeft opgepikt daar iets aan verandert, is onduidelijk. Eerst moet er een stabiele communicatie op gang komen tussen de aarde en de sonde. Daarna moet vastgesteld worden wat er mis is en dan moet blijken of het verholpen kan worden. Of Phobos-Grunt nog te redden valt, is dus echt koffiedik kijken. ESA en de Russen werken nauw samen om er het beste van te maken. Het is te hopen dat ze Phobos-Grunt bij de les kunnen houden, want wat zou deze sonde mooie dingen gaan doen!

Bronmateriaal

"Breaking: 'Lost' Russian Mars probe phones home" - News.discovery.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / University of Arizona.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd