Verloren gewaande zeeslangen duiken weer op

De twee soorten waren al jaren niet meer gezien. Gedacht werd dat ze uitgestorven waren. Maar ze zijn weer opgedoken.

De twee soorten – Aipysurus apraefrontalis en A. foliosquama werden meer dan vijftien jaar geleden voor het laatst gespot in het Ashmore Reef en Hibernia Reef in de Timor-zee. Voor zover onderzoekers wisten, was dit de enige plek waar deze twee soorten nog voorkwamen. Toen de slangen in dat gebied niet meer werden gezien, werd aangenomen dat ze uitgestorven waren. Maar dat is niet het geval, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Tweede kans
A. apraefrontalis dook namelijk op in het Ningaloo Reef. En A. foliosquama werd gespot in Shark Bay. “De ontdekking is echt opwindend,” vindt onderzoeker Blanche D’Anastasi. “We krijgen nog een kans om deze twee soorten zeeslangen te beschermen.”

Het hof maken
De slangen die in het Ningaloo Reef zijn gespot, waren elkaar het hof aan het maken. Dat is goed nieuws. “Het suggereert dat ze onderdeel uitmaken van een populatie die zich voortplant.” En A. foliosquama werd gespot tussen het zeegras, wat ook heel verrassend is. “We dachten dat deze soort zeeslang enkel te vinden was in tropische koraalriffen,” vertelt D’Anastasi.

Zeeslangen hebben het moeilijk. Dat komt waarschijnlijk doordat ze veelvuldig in sleepnetten terechtkomen. De sleepnetten kunnen echter niet verklaren waarom de twee slangensoorten die nu zijn herontdekt in hun oorspronkelijke leefgebied zijn verdwenen. Dat blijft een mysterie. Onderzoekers hopen dat mysterie nog op te lossen; alleen als we weten waardoor zeeslangen bedreigd worden, kunnen we ze effectief tegen uitsterven beschermen.

Bronmateriaal

"Scientists discover rare sea snakes, previously thought extinct, off Western Australia" - ARC Centre of Excellence in Coral Reef Studies (via Eurekalert)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd