‘Verloren Atlantis ligt begraven in Zuid-Spanje’

Archeologen zijn in het zuiden van Spanje begonnen met de zoektocht naar een 3000 jaar oude beschaving. Deze zou in een moerassig gebied vlakbij de monding van de Guadalquiverrivier begraven liggen. Sommigen denken dat het onderzoek uit zal monden in het lokaliseren van de verloren stad Atlantis.

De Spaanse archeologen vermoeden dat Tartessos, een rijke beschaving die nog voor de Phoeniciërs ontstond, in het tegenwoordige Donana nationaal park haar hoofdstad had, zo meldt The Telegraph. Historici hebben het gebied altijd als mogelijke woonplaats gezien, omdat ze aannemen dat de grond er pas sinds de ijstijd onder water staat. Nieuw bewijs toont aan dat het water enige tijd geweken is, waardoor mensen voldoende tijd hadden om er een stad te bouwen. Deze zou later door een tsunami zijn verwoest.

De Hinojosmoerassen liggen vlakbij de monding van de Guadalquiverrivier en de Atlantische Oceaan. De kans dat het gebied een verloren stad herbergt, groeit met de dag; archeologen hebben aan de hand van verschillende vondsten inmiddels vastgesteld dat Tartessos bestond. Op een luchtfoto van het gebied zijn grote cirkelvormen en rechthoeken te zien. Deze kunnen niet door de natuur zijn gevormd. Dit bewijs en de Griekse literatuur waarin de schrijvers over Tartessos spreken, maken de vondst van een verloren stad steeds waarschijnlijker.

De beschaving van Tartessos zou zich tussen de elfde en zevende eeuw voor Christus in het zuiden van Spanje hebben ontwikkeld. Het volk werd rijk door de handel in goud en zilver uit de lokale mijnen. De Spaanse archeologen willen niet speculeren over de mogelijkheid dat de hoofdstad van Tartessos het verloren Atlantis is, maar de beschaving is wel vaker met de in het water verdwenen stad geassocieerd.

“Het bewijs dat suggereert dat het verhaal van Atlantis niet louter fictie, een fabel of mythe is, stapelt zich op,” vertelt de Cubaanse archeoloog Georgos Diaz-Montexano aan The Telegraph. Hij zocht de afgelopen vijftien jaar naar Atlantis, maar is niet betrokken bij het onderzoek in Zuid-Spanje. “Atlantis bevindt zich niet precies waar de CSIC (Spaanse Hoge Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek, red.) nu zoekt, maar is in de buurt.”

Eerder dacht men Atlantis ook gevonden te hebben in de Sahara, Centraal-Amerika, op Antarctica, de Azoren en de Mediterraanse eilanden.

Bronmateriaal

"Lost city of Atlantis 'could be buried in southern Spain'" - Telegraph.co.uk
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door pattyjansen / Pixabay.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd