Verliest Amsterdam zijn wereldberoemde boekencollectie?

Amsterdam houdt de adem in nu de Bibliotheca Philosophica Hermetica dreigt te verdwijnen doordat Friesland Bank er beslag op heeft gelegd. De stichter van de bibliotheek zou de bank miljoenen euro’s schuldig zijn. De bibliotheek, die meer dan twintigduizend boeken en manuscripten herbergt, bevat werken die meer dan duizend jaar oud zijn. Dat meldt onder meer Trouw.

De inbeslaglegging zou het gevolg zijn van een zakelijk conflict tussen de stichter van de bibliotheek en zakenman en kunstverzamelaar Joost Ritman, die volgens de Quote 500 een vermogen van 80 miljoen euro beheert. Ritman verdiende zijn geld nadat hij van zijn ouders de fabriek De Ster erfde. De fabriek behaalde menig succes met het produceren van wegwerpbestek voor vliegtuigen. Met de winst die Ritman uit het bedrijf haalde, kocht hij bijzondere, oude manuscripten voor zijn eigen privécollectie. Althans, tot huisbankier ING er begin de jaren ’90 genoeg van kreeg dat de zakenman het vermogen van zijn fabriek voornamelijk in zijn dure liefhebberij stak. Er volgende een lang, slepend juridisch gevecht. De bank legde beslag op de collectie en Ritman kreeg die pas terug nadat hij zijn fabriek had verkocht.

Spreekverbod
Momenteel is de Bibliotheca Philosophica Hermetica gesloten en de Friesland Bank weigert elk commentaar. De medewerkers van de bibliotheek hebben allemaal een spreekverbod gekregen.

Koning Arthur
De bibliotheek, die enkele van de mooiste boeken en manuscripten ter wereld bezit, beschikt over een aantal wereldberoemde werken, zoals bijvoorbeeld het middeleeuwse manuscript van de Koning Arthur-roman de Graal van Rochefoucauld en de eerste geïllustreerde editie van Goddelijke Komedie van Dante uit 1481. Ook een oude editie van het Corpus Hermeticum uit 1471 is er terug te vinden, met dialogen over thema’s als astrologie, alchemie, magie en gnosticisme.

Toekomst
Wat er nu met de bibliotheek gaat gebeuren is nog niet bekend, maar de collectie zou naar schatting tientallen miljoenen euro’s waard zijn. Wat zou u ervan vinden als de bibliotheek verdween en al zijn schatten verloren gingen?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd