Verlies dierbare vergroot kans op hartaanval

Wetenschappers hebben ontdekt dat we in de periode na het overlijden van een dierbare een aanzienlijk grotere kans op een hartaanval hebben.

De onderzoekers baseren hun conclusies op een onderzoek onder 2000 mensen. Alle proefpersonen hadden in de afgelopen vijf jaar een hartaanval gehad. De onderzoekers legden de proefpersonen vragenlijsten voor. Met de vragen hoopten ze te achterhalen wat de oorzaak van de hartaanval was.

Kansen
Uit het onderzoek blijkt dat het verlies van een dierbare kan leiden tot een hartaanval. De dag na het overlijden van een dierbare hebben mensen een 21 keer grotere kans op een hartaanval. In de eerste week na de dood van een geliefde hebben mensen een acht keer grotere kans op een hartaanval. Die kans neemt daarna af, maar blijft zeker nog een maand hoger dan normaal.

WIST U DAT…

Emotie
Onderzoeker Elizabeth Mostofsky denkt dat wel te kunnen verklaren. “Een sterfgeval en rouw worden geassocieerd met meer depressieve, angstige en boze gevoelens en die gevoelens worden weer geassocieerd met een hogere hartslag en bloeddruk en veranderingen in het bloed.” Die veranderingen kunnen weer leiden tot bloedpropjes en dat alles kan leiden tot een hartaanval.

Bewustwording
Maar is daar ook iets aan te doen? De onderzoekers denken van wel. Zo kan het al helpen als mensen en hun naasten zich ervan bewust zijn dat hun hart in die moeilijke periode gevaar loopt. “Artsen, patiënten en families zouden zich bewust moeten zijn van het risico en ervoor moeten zorgen dat iemand die rouwt alle psychische en medische hulp krijgt die hij nodig heeft,” stelt onderzoeker Murray Mittleman.

Het volledige onderzoek van de wetenschappers is terug te vinden in het blad Circulation.

Bronmateriaal

"Heart Attack Risk Rises after Loss of Loved One" - Bidmc.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Rups. (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd