Verliefdheid kost u twee goede vrienden

Wanneer u hevig verliefd wordt dan heeft dat grote gevolgen voor uw vriendenkring, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Oxford. Op zich niets nieuws, maar de wetenschappers hebben ook berekend hoeveel vrienden of vriendinnen we exact door de liefde kwijtraken: een heftige verliefdheid gaat gemiddeld ten koste van twee goede kameraden.

De onderzoekers vroegen 540 mensen hun vriendenkring te beschrijven en vast te stellen hoe die kring veranderde wanneer een geliefde om de hoek kwam kijken. En daar rollen harde cijfers uit.

Vijf
Volgens de onderzoekers heeft een mens gemiddeld vijf goede vrienden. Zodra iemand verliefd wordt, blijven er daar gemiddeld maar drie van over. “Mensen die een relatie hebben, hebben gemiddeld geen vriendenkring met vijf, maar met vier vrienden,” legt onderzoeker Robin Dunbar uit. “En één van die vrienden is de geliefde die net in hun leven gekomen is. Dat betekent dat men twee anderen heeft moeten laten gaan.”

Onbewust
Het onderzoek bevestigt voor het eerst wat velen allang wisten. Een geliefde kost anderen de kop. Volgens de wetenschappers wordt er gemiddeld één vriend en één familielid uit de kring met vrienden gegooid. Dat gebeurt niet bewust. “Ik vermoed dat je helemaal gefocust bent op je romantische partner en dat je de anderen niet meer zo vaak ziet. Daardoor beginnen die relaties af te takelen.”

Dunbar is een expert in sociale netwerken en vriendschappen. Zo concludeerde hij begin dit jaar dat mensen hooguit 150 vrienden op Facebook kunnen hebben. Meer dan 150 relaties kan ons brein simpelweg niet aan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd