Verliefde zeekat is links man en rechts vrouw

Wanneer een zeekat een vrouwtje probeert te versieren laat hij haar zijn mooiste mannelijke kleuren zien. Maar wat het vrouwtje niet ziet, is dat zijn andere kant vrouwelijke kleuren laat zien: bedoeld om mannetjes te verjagen.

Kent u die reclame van kinderen die tegen een kleine vergoeding de auto van hun vader moeten wassen? Na een uurtje presenteren ze hun vader een prachtig glimmende auto en strijken ze hun beloning op. Maar wanneer vader met de auto wegrijdt, wordt de kijker duidelijk dat de kinderen alleen de zijde die vader kon zien, hebben schoongemaakt.

Niet storen
Een soortgelijk trucje past ook de mannelijke zeekat Sepia plangon toe. Dat hebben wetenschappers van de Macquarie University in Sydney ontdekt. Een verliefde mannelijke zeekat gaat zijdelings tussen een vrouwtje en rivaliserende mannetjes staan. Aan het vrouwtje laat hij vervolgens zijn mooiste mannelijke kleuren zien. Maar op de zijde die de rivalen zien, imiteert hij de kleuren van een vrouwtje. “Het kan een tijdje duren voordat ze het hart van het vrouwtje gewonnen hebben,” legt onderzoeker Martin Garwood uit. “Door de rivaliserende man te bedriegen kan het mannetje de klus klaren zonder dat hij gestoord of uitgedaagd wordt.”

WIST U DAT…

…zeekatten gepolariseerd licht in HD waarnemen?

Groepje
De mannetjes doen het enkel wanneer hun groep bestaat uit twee mannetjes en één vrouwtje. In 39 procent van de gevallen passen de zeekatten het misleidende gedrag dan toe. Dat schrijven de onderzoekers in het blad Biology Letters.

Het gedrag van de zeekatten is best indrukwekkend. Zeekatten zijn familie van slakken. Toch bevindt zich qua intelligentie een flinke kloof tussen deze twee: de zeekatten zijn aanzienlijk intelligenter. Dit onderzoek wijst erop dat die intelligentie mede ontstaan is doordat de samenleving van de zeekat complexer is. “Alleen de slimste planten zich voort en intelligentie wordt zo doorgegeven aan de volgende generatie.” En dat heeft tot op heden geresulteerd in een zeer intelligente zeekat die tegelijkertijd vrouwtjes kan versieren en rivalen kan bedriegen.

Bronmateriaal

"New research uncovers deceptive courtship in Sydney Harbour" - Mq.edu.au
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Richard Ling / www.rling.com (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd