Verkenners voltooien tocht die Shackleton bijna fataal werd

  Een groep Britse en Australische verkenners heeft een wereldprestatie neergezet door de reis die Ernest Shackleton bijna 100 jaar geleden maakte, opnieuw af te leggen.

  In 1914 startte Ernest Shackleton een expeditie naar Antarctica. Hij wilde het continent dwars oversteken. Maar al heel vroeg loopt het mis. Het schip van Shackleton komt vast te zitten in het ijs en vergaat. Met reddingssloepen weet Shackleton het onbewoonde Elephanteiland te bereiken. Na een aantal maanden op hulp gewacht te hebben, weet Shackleton maar al te goed dat hij die hulp zelf zal moeten zoeken. Hij vaart samen met enkele van zijn sterkste mannen van Elephanteiland naar Zuid-Georgia. Een reis van bijna 1500 kilometer. Vervolgens wachtte Shackleton en zijn mannen een enorme uitdaging: het oversteken van het heuvelachtige Zuid-Georgia om vervolgens bij Stromness uit te komen en vanuit dit station van Noorse walvisvaarders om hulp te vragen. Shackleton redde het en haalde hulp. Alle bemanningsleden werden gered.

  Opnieuw
  Britse en Australische verkenners hebben de reis die Shackleton maakte nu opnieuw afgelegd. Gisterenavond kwamen ze na een zware tocht eindelijk bij Stromness aan. “Het was episch, echt episch en we zijn hier tegen alle verwachtingen in aangekomen,” vertelt avonturier Tim Jarvis. Hij moet erkennen dat Shackleton niet overdreef: het beklimmen van de steile bergen met gevaarlijke kloven viel de avonturiers zwaar. Eén van de avonturiers viel zelfs in zo’n kloof en moest door andere verkenners worden gered. De verkenners kunnen niet anders dan hun grote bewondering uiten voor Shackleton en zijn mannen. “Deze vroege verkenners waren ijzeren mannen in houten boten.”

  WIST U DAT…

  …u met behulp van Google een kijkje kunt nemen in de hut van Shackleton, op Antarctica?

  Zwaar
  Maar dat deze verkenners in de voetsporen van Shackleton zijn getreden en Stromness hebben gehaald, is eveneens bewonderenswaardig. Want ze hebben het niet gemakkelijk gehad. Zo kregen ze te maken met extreem weer, waardoor hun reis over land bijna twee keer zo lang duurde als die van Shackleton. “Moeder natuur regeert hier en je moet het gewoon doen met wat zij je geeft en er het beste van zien te maken.”

  Jarvis en de andere verkenners rusten op dit moment uit en hopen later vandaag een bezoek te brengen aan Grytviken: een kleine havenplaats op Zuid-Georgië. Hier ligt Shackleton – die in 1922 tijdens een andere expeditie richting Antarctica overleed – begraven.

  Bronmateriaal

  ""The double" is completed.....Shackleton epic expedition arrives triumphantly in Stromness" - Shackletonepic.com
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jo Stewart / Shackleton Epic.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd