Verkeerslawaai vergroot de kans op beroertes

Blootstelling aan verkeerslawaai kan de kans op een beroerte sterk vergroten. Zeker onder mensen die de 65 jaar inmiddels gepasseerd zijn. Dat blijkt uit een onderzoek dat vandaag in het blad European Heart Journal is gepubliceerd. Voor elke tien decibel waarmee de geluidsoverlast toeneemt, neemt de kans op een beroerte voor mensen boven de 65 met zo’n 27 procent toe.

Het is voor het eerst dat onderzoekers op zoek gaan naar een verband tussen beroertes en verkeerslawaai. De mensen die jonger waren dan 65 jaar bleken door verkeerslawaai geen significant groter risico op een beroerte te lopen. De wetenschappers baseren hun conclusies op een analyse van de gegevens van meer dan 50.000 mensen. De meeste proefpersonen woonden in stedelijke en dus rumoerige gebieden.

Toename
Uit de studie blijkt dat de kans op een beroerte bij harder lawaai alleen maar toeneemt. Voor elke tien decibel die het verkeerslawaai sterker wordt, neemt de kans op een beroerte met 27 procent toe. Als de geluidsoverlast de 60 decibel eenmaal overstegen is, neemt de kans op een beroerte per tien decibel zelfs nog sterker toe.

WIST U DAT…

zingen na een beroerte het herstel bevordert?

Bloeddruk
“Onze studie toont aan dat blootstelling aan verkeerslawaai de kans op een beroerte vergroot,” vertelt onderzoeker Mette Sørensen. “Eerdere studies brachten verkeerslawaai al in verband met een hogere bloeddruk en hartaanvallen en onze studie voegt daar nieuw bewijs aan toe.”

Nader onderzoek moet aantonen hoe de beroerte en verkeerslawaai zich precies tot elkaar verhouden. Mogelijk houdt verkeerslawaai mensen wakker en zorgt dat voor een hogere bloeddruk en meer stresshormonen. Dat draagt allemaal weer bij aan het ontstaan van hart- en vaatziekten. Ouderen zouden hier vatbaarder voor zijn, omdat ze veel lichter slapen en gemakkelijk wakker worden door lawaai.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd