Verkeerde afslag bracht Australische haai in Europa

De grote witte haaien die nu veelvuldig in het Mediterraanse gebied voorkomen, komen oorspronkelijk uit de omgeving van Australië. Dat blijkt uit een genetische analyse. De onderzoekers vermoeden dat een aantal zwangere vrouwtjes zo’n 450.000 jaar geleden per ongeluk een verkeerde afslag namen en zo dit gebied ongewild koloniseerden.

De soort – Carcharodon carcharias – zou in het gebied gebleven zijn tot de jongen er waren. En omdat jonge haaien altijd weer naar hun eigen geboortegebied terugkeren om jongen op de wereld te zetten, ging de witte haai zich hier ook vestigen.

Atlantische Oceaan
Lang dachten onderzoekers dat de witte haai in het Mediterraanse gebied familie was van de haaien in de Atlantische Oceaan. Maar een genetische analyse laat zien dat ze meer gemeen hebben met haaien in Australië en Nieuw-Zeeland.

BENIEUWD NAAR…

…de meest bijzondere en dodelijke haaiensoorten? U vindt ze hier!

Klimaatverandering
De onderzoekers schatten dat de voorouder van de witte haai zo’n 450.000 jaar geleden per abuis in Europa belandde. Mogelijk was dat het gevolg van een klimaatverandering: in die tijd zat de wereld net tussen twee ijstijden in. Het is best mogelijk dat een verandering in koude en warme golfstromen het navigatiesysteem van de vrouwtjes overhoop gooide.

Mogelijk bracht een warme waterstroom de haaien naar het noorden. Daar werd het kouder en dus probeerden ze te draaien. De eerste mogelijkheid om naar het oosten te gaan, is de Straat van Gibraltar.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd