Wetenschappers hebben ontdekt dat de kans op een beving dichter bij de kernreactor van Fukushima is toegenomen.
Dat schrijven de onderzoekers in het blad Solid Earth. De wetenschappers baseren hun conclusie op een analyse van 6000 aardbevingen. Alle bestudeerde aardbevingen vonden tussen juni 2002 en oktober 2011 in Japan plaats.
Beving
Op 11 maart vorig jaar werd Japan getroffen door een sterke aardbeving met een kracht van 9 op de Schaal van Richter. Een tsunami volgde. Al snel ontstonden er problemen bij kernreactoren. Bijvoorbeeld de reactor in Fukushima. Hoewel deze zich 160 kilometer van het epicentrum van de beving verwijderd wist, raakte deze toch zodanig beschadigd dat gevaarlijke straling ontsnapte. Wetenschappers stellen nu dat het goed mogelijk is dat de reactor nogmaals getroffen wordt door een beving. En wel door een aardbeving waarvan het epicentrum veel dichter bij Fukushima ligt.
Iwaki
“Er zijn enkele actieve breuken in het gebied van de kernreactor,” vertelt onderzoeker Dapeng Zhao in een persbericht. De breuk nabij Fukushima lijkt op de breuk die exact een maand na de grote beving voor onrust zorgde: de Iwaki-aardbeving was met een kracht van 7 op de Schaal van Richter de sterkste naschok. “Onze resultaten wijzen op vergelijkbare structurele afwijkingen onder het Iwaki- en Fukushima-gebied. En aangezien niet zolang geleden in Iwaki een grote beving plaatsvond, denken we dat het mogelijk is dat een aardbeving met een vergelijkbare kracht ook Fukushima kan treffen.”
Het is onmogelijk om exact te voorspellen wanneer Fukushima door de beving getroffen zal worden. Maar de wetenschappers zijn ervan overtuigd dat het in de nabije toekomst zal gaan gebeuren. Een goede reden om de veiligheid van de kernreactor nog eens kritisch onder de loep te nemen, zo concluderen de onderzoekers.