Vergroot zonnebrand de kans op huidkanker?

Hoe ironisch is dat: het middel dat ons moet beschermen tegen huidkanker vergroot mogelijk de kans erop. Zeker als er zonlicht bij komt.

Dat hebben wetenschappers van de Missouri University of Science and Technology ontdekt. Zonnebrand bevat een ingrediënt dat onze cellen kan beschadigen en de kans op huidkanker kan vergroten.

Zinkoxide
In zonnebrand zit zinkoxide. Wanneer dit wordt blootgesteld aan zonlicht dan ondergaat het een chemische reactie. En daarbij komen waarschijnlijk vrije radicalen vrij. Deze proberen zich aan andere moleculen te binden, maar terwijl ze daarmee bezig zijn, beschadigen ze cellen of DNA. En dat kan dan weer leiden tot huidkanker. Hoe langer zinkoxide aan zonlicht wordt blootgesteld, hoe groter de kans op beschadigingen.

WIST U DAT…

Experimenten
De onderzoekers baseren die conclusie op experimenten. In 2009 publiceerden ze al een paper waaruit bleek dat zinkoxide onder invloed van licht vreemde reacties op konden leveren. De onderzoekers dompelden menselijke longcellen onder in een oplossing met daarin nanodeeltjes zinkoxide. Tijdens het experiment werden de cellen aan verschillende typen licht blootgesteld. Ook de duur van blootstelling verschilde. Cellen die aan zinkoxide waren blootgesteld bleken veel sneller te verslechteren dan de controlegroep: een groep cellen die niet aan zinkoxide was blootgesteld. Zelfs wanneer de cellen met zinkoxide enkel aan zichtbaar licht werden blootgesteld, verslechterden ze. Maar de grootste verslechtering trad op wanneer de cellen met zinkoxide aan ultraviolet licht werden blootgesteld. In het laatste scenario werden de cellen drie uur lang aan ultraviolet licht onderworpen. De helft van de cellen stierf en na twaalf uur was zelfs negentig procent van de cellen dood.

Het onderzoek uit 2009 heeft nu een vervolg gekregen dat de resultaten van toen onderschrijft. Toch wil dat niet zeggen dat we de zonnebrandcrème voortaan maar thuis moeten laten, zo waarschuwt onderzoeker Yinfa Ma. “Meer onderzoek is nog nodig. Dit is nog maar de eerste stap.” Zo wil Ma bijvoorbeeld nog uit gaan zoeken of zinkoxide bij blootstelling aan zonlicht echt vrije radicalen oplevert. Tot die tijd moet wie de zon ingaat, zich gewoon goed in blijven smeren. “Ik zou mensen willen adviseren om zonnebrandcrème te gebruiken. Zonnebrandcrème is beter dan geen enkele bescherming.” Het laatste onderzoek van Ma verschijnt binnenkort in het blad Toxicology and Applied Pharmacology.

Bronmateriaal

"Sunscreen ingredient may pose skin cancer risk, researchers find" - MST.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Peter Dutton (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd