Door te reizen word je blootgesteld aan positieve prikkels en ervaringen, waardoor veroudering kan worden vertraagd.
Ouder worden we allemaal. Daar kunnen we helaas weinig aan veranderen. “Hoewel we het proces niet kunnen stoppen, kunnen we het wel wat vertragen,” vertelt onderzoeker Fangli Hu. Sommigen zweren bij nachtcrèmes of serums, terwijl anderen zich richten op yoga of nooit meer een glas wijn aanraken. Maar Hu heeft ontdekt dat iets anders misschien wel nog effectiever is: reizen.
Entropie
Voor het eerst hebben onderzoekers de theorie van ‘entropie’ toegepast op reizen. Entropie kun je zien als ‘de mate van wanorde’. En zoals we in het dagelijks leven vaak merken, neemt wanorde vaak toe naarmate de tijd vordert. Veroudering kan ook worden gezien als een toename van entropie in het lichaam, omdat onze lichamelijke systemen minder efficiënt worden en er meer schade en disorder ontstaat.
Reizen
Maar nu hebben onderzoekers ontdekt dat reizen entropie-veranderingen kan veroorzaken. Dat komt doordat de positieve ervaringen van reizen entropie kunnen verminderen, waardoor je gezondheid verbetert.
Positieve ervaringen
Hoe dat precies werkt? Allereerst verbeteren positieve reiservaringen zowel je fysieke als mentale welzijn. “Reizen gaat niet alleen over ontspanning en plezier,” zegt Hu. “Het kan ook een positieve invloed hebben op de fysieke en mentale gezondheid van mensen.” Dit gebeurt met name door blootstelling aan nieuwe omgevingen, deel te nemen aan fysieke activiteiten, sociale interactie en door het stimuleren van positieve emoties. Deze situaties kunnen je metabolisme een boost geven, wat weer een positieve invloed heeft op hoe je lichaam functioneert en zichzelf organiseert. Daarnaast kunnen deze ervaringen ook een aanpassende immuunreactie opwekken. En volgens Hu helpt deze reactie het lichaam om bedreigingen van buitenaf beter te herkennen en zich ertegen te verdedigen. “In eenvoudige woorden, het zelfverdedigingssysteem wordt sterker en veerkrachtiger,” verduidelijkt Hu. “Dit kan leiden tot de afgifte van hormonen die helpen bij weefselherstel en regeneratie, waardoor het zelfhelende systeem beter functioneert.”
Ontspannende activiteiten
Ontspannende reisactiviteiten kunnen bovendien helpen om chronische stress te verminderen, een overactief immuunsysteem te kalmeren en ervoor te zorgen dat het zelfverdedigingssysteem normaal functioneert. Deelname aan recreatieve activiteiten kan ook helpen om spanning en vermoeidheid in spieren en gewrichten te verlichten. “Deze ontspanning helpt om het metabolische evenwicht van je lichaam te behouden en maakt het ‘anti-slijtage systeem’ effectiever, zodat organen en weefsels in een toestand van lage entropie blijven,” aldus Hu.
Fysieke activiteiten
Daarnaast omvat reizen vaak ook fysieke activiteiten, zoals wandelen, klimmen en fietsen. Lichamelijke inspanning kan het metabolisme, het energieverbruik en de omzetting van stoffen verhogen. Dit draagt allemaal bij aan het beter functioneren van de zelforganiserende systemen in je lichaam. “Door deel te nemen aan deze activiteiten kan je immuunsysteem en zelfverdedigingscapaciteit verbeteren, wat je weerstand tegen externe risico’s versterkt,” legt Hu uit. “Lichamelijke activiteiten bevorderen ook de bloedsomloop, versnelt het transport van voedingsstoffen en helpt afvalstoffen te verwijderen, wat bijdraagt aan een actief zelfhelend systeem. Matige lichaamsbeweging is ook goed voor je botten, spieren en gewrichten en ondersteunt tevens het anti-slijtage systeem van je lichaam.”
Veroudering vertragen
Al met al suggereert Hu’s onderzoek dat reizen de entropie in het lichaam kan verminderen, met name door de blootstelling aan positieve prikkels en ervaringen, waardoor de negatieve effecten van veroudering kunnen worden vertraagd. “Reistherapie zou dan ook een baanbrekende gezondheidsinterventie kunnen zijn,” merkt Hu op. “Positieve reiservaringen kunnen het lichaam ondersteunen bij het behouden van een staat van lage entropie.”
Negatieve ervaringen
Ondanks deze voordelen zou je overigens ook rekening moeten houden met mogelijke risico’s en negatieve ervaringen die met reizen gepaard kunnen gaan. Denk aan infectieziekten, ongevallen, verwondingen en water- en voedselveiligheidsproblemen om maar wat te noemen. “Aan de andere kant kan reizen dus ook negatieve ervaringen met zich meebrengen die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken en de entropie in het lichaam kunnen vergroten,” stelt Hu. “Een duidelijk voorbeeld hiervan is de COVID-19-pandemie.”
Desondanks biedt het onderzoek veelbelovende inzichten in hoe reizen kan bijdragen aan een gezonder en veerkrachtiger leven. En hoewel veroudering een onomkeerbaar proces is, laat deze studie, gepubliceerd in het vakblad Journal of Travel Research, zien dat reizen het zelfherstellend vermogen van het lichaam kan verbeteren, wat veroudering tegen kan gaan. Misschien toch nog maar een reisje boeken?