Vergeet komeet ISON, hier komt komeet Lovejoy!

lovejoy

Alles wijst erop dat komeet ISON dood is. En het wordt tijd dat we ons daar overheen zetten, want er is een nieuwe komeet die onze aandacht verdient, zo blijkt wel uit dit fantastische kiekje dat astronomen met behulp van de Subaru Telescoop maakten.

Op het kiekje schittert komeet Lovejoy. De komeet – officieel: C/2013 R1 – werd in september van dit jaar ontdekt (en moet dus niet verward worden met die andere komeet Lovejoy die in 2011 even wereldnieuws was). De komeet stevent af op een ontmoeting met de zon: over anderhalve week zal de komeet langs de zon scheren.

Terwijl iedereen de afgelopen weken vol was van ISON was komeet Lovejoy stiekem een stuk indrukwekkender. De komeet was begin november al met een verrekijker te bewonderen en zelfs helderder dan komeet ISON was. Nu lijkt de komeet eindelijk de credits te krijgen die deze verdient. Met een fantastische foto vraagt een internationaal team van astronomen aandacht voor de mooie komeet.

De foto werd gemaakt op 3 december. Op dat moment bevond de komeet zich op 130 miljoen kilometer afstand van de zon. De afstand tot de aarde bedroeg 80 miljoen kilometer. Op de foto is goed te zien dat de komeet grote hoeveelheden stof verliest. Ook neemt de helderheid van de komeet nog steeds toe.

Foto: NAOJ.
Foto: NAOJ.

Bronmateriaal

"Subaru Telescope's Image Captures the Intricacy of Comet Lovejoy's Tail" - Stony Brook University
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NAOJ.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd