Vergeet de pinpas, betaal met je aderen!

hand

Nu moeten we bij de kassa nog zoeken naar onze pinpas of grabbelen naar wat munten. Maar dat gaat veranderen. Zweedse onderzoekers komen met een nieuwe betaalmethode waarbij je alleen de palm van je hand maar hoeft te scannen.

Het idee ontstond zo’n twee jaar geleden. De Zweedse student Fredrik Leifland stond in de rij voor de supermarktkassa en bedacht dat betalen toch sneller en gemakkelijker moest kunnen. Niet lang daarna stuitte hij op technologie die de aderen scant. Hoewel die technologie al bestond, was het nog in niemand opgekomen om deze aan te wenden als betaalmethode.

Leifland zag daarin een mooie taak voor zichzelf weggelegd. Maar gemakkelijk was het niet. “We moesten alle spelers eigenhandig met elkaar verbinden: de terminals die de aderen scannen, de banken, de winkels en de klanten,” vertelt Leifland. Maar het is gelukt. Inmiddels zijn er in Zweden al vijftien winkels en restaurants – voornamelijk rond Leiflands Lund Universiteit – waarin men met behulp van de eigen aderen betalen kan. “Het patroon van de aderen is bij elk persoon helemaal uniek,” vertelt Leifland. “Dus je kunt met zo’n systeem echt niet frauderen.”

Leiflands idee is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijfje dat hij snel hoopt te kunnen laten groeien. En ook elders ter wereld beginnen bedrijven de technologie te omarmen. Grote kans dus dat we in de toekomst op deze manier gaan betalen.

Bronmateriaal

"Buy lunch, pay with your hand" - Lunduniversity.lu.se
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door leocub (cc via Freeimages.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd