Vergeet de atoomklok: het kan nog preciezer

Nieuw onderzoek wijst erop dat de superprecieze atoomklok qua precisie zijn meerdere moet erkennen in een nieuwe klok.

Een atoomklok houdt de tijd bij met behulp van trillende atomen. En de atoomklok is precies. Zo precies dat we er met onze GPS op vertrouwen en we zelfs de officiële lengte van een seconde door deze klok lieten vaststellen.

WIST U DAT?

…er ook piepkleine atoomklokken zijn voor bij u thuis?

Kan beter
Nieuw onderzoek wijst er echter op dat het nog preciezer kan. De wetenschappers bestudeerden een klok die nog niet gebouwd is, maar waarvoor plannen al sinds 2003 klaar liggen. Deze klok maakt gebruik van atoomkernen. En die kernen laten zich in vergelijking met elektronen veel minder snel van de wijs brengen door bijvoorbeeld een elektrisch of magnetisch veld.

Zestig keer beter
Onderzoekers hebben zo’n klok die werkt met atoomkernen in theorie bestudeerd. En ze moeten concluderen dat deze tot wel zestig keer nauwkeuriger is dan de atoomklok. Dat betekent dat deze nog te bouwen klok er in 200 miljard jaar tijd slechts één seconde naast zou komen te zitten.

Voordat deze nieuwe klok werkelijkheid kan worden, is nog wel wat werk aan de winkel. De klok werkt namelijk met de kernen van thoriumatomen. Deze kernen moeten met behulp van licht aan het bewegen worden gebracht. Maar eerst moet achterhaald worden met welke frequentie licht deze kernen het beste bespeeld kunnen worden. In theorie is het in ieder geval allemaal haalbaar en ook zeker de moeite waard, zo concluderen onderzoekers in hun paper.

Bronmateriaal

"Nuclear clock could steal atomic clock's crown" - Newscientist.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jason Kessenich (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd