In de futuristische kolonie worden astronauten klaargestoomd voor het echte werk: een missie naar de rode planeet.
Er zijn verschillende landen die verlangen naar een bemande missie naar Mars. En eerder dit jaar onthulden de Verenigde Arabische Emiraten dezelfde ambitie te hebben. In 2117 willen de Arabieren een bewoonde Marskolonie bezitten.
Rustig aan
Het betekent dat de Arabieren er nogal de tijd voor nemen. Ter vergelijking: Elon Musk wil volgend decennium al mensen naar Mars sturen. En ook NASA denkt ergens in de jaren dertig van deze eeuw wel zo ver te zijn. Diezelfde urgentie tergt de Verenigde Arabische Emiraten niet. Zij willen eerst eens rustig onderzoeken wat er bij zo’n Marskolonie komt kijken. Naast het transport naar Mars willen de Arabieren namelijk ook goed nadenken over hoe zo’n Marskolonie er precies uit moet zien en hoe men binnen zo’n kolonie aan voedsel en water komt.
Aardse Marskolonie
Het laatstgenoemde vraagstuk krijgt een enorme impuls nu de Verenigde Arabische Emiraten aangekondigd hebben een heuse Marskolonie op aarde te gaan bouwen. En de artistieke impressies zien er fantastisch uit!
كما أطلقنا الْيَوْمَ مشروعا وطنيا استثنائيا .. مدينة المريخ العلمية .. على مساحة ١.٩ مليون قدم مربع لترسيخ أبحاث الدولة في مجال أبحاث الفضاء pic.twitter.com/OppcwD30hE
— HH Sheikh Mohammed (@HHShkMohd) 26 september 2017
We zien enorme transparante, geschakelde koepels, ontworpen door Big Architects. De wanden ervan worden gemaakt met behulp van een 3D-printer die onder meer gevoed wordt door woestijnzand, aldus het officiële nieuwsagentschap van de Verenigde Arabische Emiraten. In de koepels zijn behalve woningen ook tal van laboratoria te vinden, waarin onder meer gekeken wordt hoe zo’n Marskolonie zelfvoorzienend kan worden.
In de toekomst is het de bedoeling dat ‘astronauten’ een jaar lang in de gesimuleerde kolonie gaan vertoeven om te kijken waar zij tegenaan lopen en wat er nog moet gebeuren om een echte Marskolonie werkelijkheid te maken. Hoewel er alles aan gedaan zal worden om het Martiaanse landschap in deze koepels na te bootsen, zal een echte Marsmissie natuurlijk altijd iets anders zijn. Zo kan deze stimulatie astronauten niet voorbereiden op gevaarlijke straling die het Marsoppervlak teistert en de extreme temperaturen waar Mars mee te maken heeft. Maar dat neemt niet weg dat de Verenigde Arabische Emiraten met deze stad een enorme stap hebben gezet in de richting van die grote ambitie: een vergelijkbare stad op Mars stichten.