Verdwijnende gletsjers in beeld

Fotograaf David Breashears trok de Himalaya in en laat zien hoe sterk de gletsjers zich de afgelopen 80 jaar hebben teruggetrokken.

Breashears ging op reis en nam de bekende foto’s van bijvoorbeeld Vittorio Sella en George Mallory mee. Hij zocht de exacte locatie op waar deze foto’s waren gemaakt en kiekte de omgeving opnieuw. De verschillen tussen de foto’s uit de 21e eeuw en de foto’s uit de vorige eeuw zijn groot.

Verandering
De foto’s laten overduidelijk zien dat de gletsjers zich in zo’n tachtig jaar tijd ver hebben teruggetrokken. Ongeacht welke factoren hier de aanleiding van zijn en of u nu wel of niet in klimaatverandering gelooft: de kiekjes bewijzen dat dingen veranderen. En dat is zorgwekkend. Want dit kan al op korte termijn grote gevolgen hebben voor de watervoorraden van snelgroeiende landen als India en China.

Tentoonstelling
De foto’s worden op dit moment tentoongesteld in het gebouw van de Royal Geographical Society in Londen en vormen wat Breashears betreft een waarschuwing aan ieders adres. Ongeacht of deze veranderingen nu worden ingegeven door klimaatverandering of natuurlijke factoren: we moeten ons voorbereiden op de gevolgen die dit alles kan hebben.

Bekijk de prachtige foto’s van Breashears in dit mooie filmpje dat de BBC naar aanleiding van de expositie maakt.

Bronmateriaal

"Rivers of ice: Vanishing glaciers" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Kriis Liao (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd