Verdwijnen de gletsjers in de Himalaya in 2035?

Over die vraag buigt het panel van klimatologen van de Verenigde Naties zich op dit moment. In 2007 beweerde datzelfde groepje wetenschappers nog dat 2035 het einde van de gletsjers zou betekenen, maar de Indiase regering trekt die conclusie ernstig in twijfel en laat de VN er nog eens goed over nadenken.

“We kijken nu naar de kwestie van de gletsjers in de Himalaya en nemen in de komende twee of drie dagen een positie in,” zo laat het hoofd van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), Rajendra Pachauri weten.

Volgens experts zouden de tien grote Aziatische rivieren – die gevoed worden door de gletsjers uit de bergen – de komende vijf decennia droog komen te liggen. Als dat zo is, worden honderden miljoenen mensen in India, Pakistan en China door de klimaatverandering getroffen. De Indiase minister van milieu, Jairam Ramesh trekt de conclusie van de experts echter in twijfel. “Ze (de gletsjers, red.) trekken zich inderdaad terug en daar maken we ons zorgen over.” De onderzoeksresultaten zouden echter niet gebaseerd zijn op “een grote hoeveelheid wetenschappelijk bewijs,” zo laat Ramesh weten.

Als het IPCC op de eerdere uitspraken terugkomt, kan dat grote gevolgen hebben. Op dit moment voeren veel regeringen beleid dat bij de voorspellingen van het IPCC past. De kern van de voorspellingen uit 2007 was de uitspraak dat het panel voor 90 procent zeker was dat klimaatveranderingen door de mens worden bewerkstelligd.

In het IPCC-rapport van 2007 staat het volgende over de gletsjers: “Gletsjers in de Himalaya trekken zich sneller terug dan in elk ander gebied op aarde en – als de huidige snelheid aanhoudt – is het heel waarschijnlijk dat ze tegen het jaar 2035 en misschien zelfs eerder verdwenen zijn.” In het rapport stond echter ook: “De totale oppervlakte zal in het jaar 2035 waarschijnlijk van de huidige 500.000 vierkante kilometer naar 100.000 vierkante kilometer geslonken zijn.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd