Verduisterde maan schittert boven Nederland

  bloedmaan

  Hoewel het niet overal even helder was, hebben mensen op tal van plekken toch de ‘bloedmaan’ kunnen spotten. Geniet mee van hun foto’s!

  Op Twitter delen heel wat Nederlanders de foto’s van de maansverduistering die afgelopen nacht plaatsvond. Bijvoorbeeld Edwin Mathlener die vanuit Utrecht prachtig zicht had op de verduisterde maan.

  Wie de foto van Mathlener bekijkt, begrijpt direct waarom de verduisterde maan ook wel aangeduid wordt als ‘bloedmaan’. De maan is rood! De rode gloed hebben we mede te danken aan de atmosfeer van de aarde. Tijdens de maansverduistering staat de aarde tussen de maan en de zon in, waardoor de maan zich in de schaduw van de aarde bevindt. Maar helemaal donker is de maan niet: rood zonlicht dat langs de aarde scheert, wordt afgebogen in de atmosfeer van onze planeet en valt op de maan, waardoor deze rood kleurt.

  Mathlener was niet de enige die de wekker zette voor de verduisterde maan. Ook Gaby van Hall maakte een fantastische foto.

  En Charlotte laat weten dat het absoluut de moeite waard was om voor de maansverduistering op te staan. De maansverduistering begon rond 2.10 uur. Tussen 4.11 en 5.24 uur viel er geen direct zonlicht op de maan (en was de maan dus rood van kleur). Om 7.24 uur kwam de maansverduistering tot een einde.

  En ook in Rotterdam was de bloedmaan zichtbaar, zo laat fotograaf Ferry Krauweel met deze fantastische foto weten.

  En boswachter Frank maakte deze mooie foto van de bloedmaan.

  Maar niet alleen in Nederland was het feest. Ook op andere plekken gaf de bloedmaan acte de présence. Bijvoorbeeld in New York. Joel Kowsky maakte daar deze prachtige foto van een beginnende maansverduistering direct naast het Empire State Building.

  Afbeelding: NASA / Joel Kowsky.
  Afbeelding: NASA / Joel Kowsky.

  En ook in Denver was de bloedmaan goed te zien.

  Foto: NASA / Bill Ingalls.
  Foto: NASA / Bill Ingalls.

  Heb je de maansverduistering vannacht gemist? Geen nood. Een maansverduistering is gelukkig niet superzeldzaam. De eerstvolgende totale maansverduistering die ook vanuit Nederland zichtbaar is, vindt op 27 juli 2018 plaats.

  Bronmateriaal

  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / Bill Ingalls.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd