Verdronken eiland in de Noordzee werd geraakt door hoge tsunami

Tsunami’s in de Noordzee, kan dat? Jazeker! 8.200 jaar geleden zorgde een onderzeese aardverschuiving voor de kust van Noorwegen voor een twintig meter hoge golven. In de Noordzee waren de golven nog maar vijf meter hoog, maar nog veel vernietigender.

Het paper verschijnt deze week in het blad Ocean Modelling. Ook worden de resultaten gepresenteerd tijdens een Europese conferentie voor geowetenschappen in Wenen.

Doggerland
In de Noordzee lag het eiland Doggerland. Toen de zeespiegelstand extreem laag was in het vroeg Holoceen, verbond Doggerland het oosten van Engeland met Nederland. Ongeveer 11.000 jaar geleden was Doggerland een iets kleiner eiland geworden, maar nog steeds even groot als Wales. Toentertijd was het eiland erg belangrijk. Er werd gevist, gejaagd en er werden vogels gevangen. Ongeveer 8.000 jaar geleden verlieten de laatste mensen Doggerland. Het eiland was toen één groot moeras.

De golven van de Noorse zeebeving bereikten zelfs Groenland.
De golven van de Noorse zeebeving bereikten zelfs Groenland.

Zijn de laatste Doggerlanders vertrokken of verdronken?
Opvallend genoeg valt het vertrek van de laatste mensen samen met de vernietigende tsunami. Is daar een verband? Daar zijn de meningen over verdeeld. “De impact van de tsunami op de inwoners van Doggerland zou erg groot zijn, vergelijkbaar met de Japanse tsunami van 2011”, vertelt Dr. John Hill van het Imperial College London aan de BBC. Andere wetenschappers, zoals Bernhard Weninger, vermoeden dat Doggerland al jaren verlaten was ten tijde van de aardbeving. “Wellicht dat er nog enkele mensen kwamen om te vissen, maar het eiland was niet meer permanent bewoond”, aldus Weninger.

En Nederland en België?
Er is ook goed nieuws. Aangezien Nederland en België lager liggen, zullen wij niet snel te maken krijgen met grote tsunami’s. De bodem van de Noordzee heeft geen grote breuklijnen, die voor zware zeebevingen kunnen zorgen. Daarnaast kan een zeebeving in een andere oceaan niet zorgen voor een gigantische tsunami in de Noordzee, omdat de ondiepe zuidelijke Noordzee door bodemwrijving een tsunami flink uitdempt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd