Verdriet tast perceptie van kleuren aan

verdriet

Voel jij je verdrietig? Mogelijk heb je tijdelijk meer moeite met het onderscheiden van de kleuren geel, groen en blauw.

Wetenschappers van de universiteit van Rochester lieten 127 proefpersonen een video bekijken. De ene helft kreeg een grappige video van een cabaretier te zien, terwijl de andere helft een droevige video kreeg voorgeschoteld. Na het kijken van de video moesten de deelnemers 48 kleuren categoriseren. Opvallend is dat de verdrietige mensen minder goed in staat waren om kleuren te identificeren op de lijn van geel naar blauw (inclusief groen).

De onderzoekers voerden een tweede experiment uit met 130 proefpersonen en opnieuw bleek de perceptie van kleuren van de sombere mensen aangetast. Volgens de wetenschappers konden de proefpersonen alleen de kleuren blauw, groen en geel minder goed identificeren. Waarom alleen deze kleuren? Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat de neurotransmitter dopamine een invloed heeft op de kleurperceptie van blauw, groen of geel. Dopamine wordt gevormd door oxidatie van het aminozuur tyrosine en speelt een grote rol bij het ervaren van blijdschap en genot.

Er is meer onderzoek nodig om het verband tussen emotie en kleurperceptie beter te begrijpen. “Dit is pas het begin”, concludeert onderzoeker Christopher Thorstenson. “We moeten de tijd nemen om dit fenomeen beter te begrijpen voor we verder gaan denken.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd