‘Verdraaid’ licht verzendt 2,56 terabit per seconde

Onderzoekers tonen aan dat ‘gedraaid’ licht heel geschikt is om razendsnel data te versturen. Ze verzonden met de gedraaide en gecombineerde lichtbundels tot wel 2,56 terabit per seconde.

De onderzoekers manipuleerden acht bundels licht zo dat ze zich in elkaar draaiden. Vergelijk het met de dubbele helix die we zo goed kennen van DNA. Elk van de stralen had een unieke draai en kreeg een waarde mee: 0 of 1. Zo werd elke lichtstraal een stroom van data.

Fotonen
“Met licht kun je dingen doen die je met elektriciteit niet kunt doen,” vertelt onderzoeker Alan Willner. “Dat is het mooie van licht: het is een hoop fotonen die met grote snelheid op verschillende manieren gemanipuleerd kunnen worden.”

85.000 keer sneller
Met de lichtstralen verstuurden de onderzoekers data. Ze deden dat in het laboratorium. Ze slaagden erin om zo’n 2,56 terabits per seconde te verzenden. Dat is een enorme snelheid. Even ter vergelijking: de gemiddelde breedbandverbinding kan 30 megabits per seconde versturen. Licht doet het daarmee zo’n 85.000 keer sneller. “Wij hebben het draaien van licht niet uitgevonden,” benadrukt Willner. “We hebben de snelheid alleen opgevoerd.”

Communiceren met lichtbundels heeft ongetwijfeld potentie. Zo kan het in de ruimte gebruikt worden om razendsnel met bijvoorbeeld satellieten of ruimtecapsules te communiceren. Maar ook internetproviders hebben er vast oren naar. Vooral wanneer zij reeds met licht geleidende glasvezelkabels werken.

Bronmateriaal

"Scientists Twist Light to Send Data" - USC.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Adam (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd