Verborgen reliek van de tempeliers gevonden

Archeologen hebben een ijzeren nagel gevonden die door de Romeinen gebruikt werd om mensen aan het kruis te slaan. De nagel zou verborgen zijn gehouden door dezelfde ridders die ook in het boek De Da Vinci Code opduiken: de tempeliers. Naast de nagel werden drie skeletten en zwaarden gevonden.

Op één van de gevonden zwaarden stond het kruis dat symbool staat voor de religieuze ridderorde. De vondst werd gedaan op het kleine eilandje Ilheu de Pontinha nabij Madeira.

Glad
De ijzeren nagel stamt uit de eerste of tweede eeuw en dergelijke exemplaren zijn voor duizenden kruisigingen gebruikt. Toch is deze nagel wel speciaal. “Je zou verwachten dat het oppervlak na zoveel tijd gedeukt en ruw is,” vertelt archeoloog Bryn Walters. “Maar het is glad. Het lijkt erop dat de nagel door veel mensen over een lange periode is behandeld en het zuur van hun handen heeft deze een eigenaardige afwerking gegeven.”

Gedenkwaardig
Christopher Macklin van de Britse Tempeliers beschrijft de vondst als gedenkwaardig. Het feit dat de nagel door vele mensen behandeld is, wijst er volgens hem op dat veel mensen er belang bij hebben. Wellicht dachten de eerste Tempeliers dat de nagel bij de kruisiging van Jezus was gebruikt.

De tempeliers bezetten duizend jaar na Christus Jeruzalem en claimden dat zij de bewakers van de Heilige Graal, het kruis en andere relieken waren. In de bestseller De Da Vinci Code wordt de religieuze ridderorde neergezet als een moderne en geheime gemeenschap.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd