Verborgen letters in de ogen van Mona Lisa?

Een Italiaanse kunsthistoricus beweert dat Leonardo Da Vinci piepkleine letters in de ogen van Mona Lisa verborg. Volgens Silvano Vinceti werden de letters zichtbaar toen hij deze met behulp van een camera met een zeer hoge resolutie fotografeerde. In het rechteroog staan de letters LV en rechts de letters BS en CE. Mogelijk onthullen de letters wie de mysterieuze Mona Lisa is.

LV zouden de initialen van Leonardo da Vinci zijn. Of de andere initialen van de geschilderde vrouw zijn, is onduidelijk. Onder de brug achter Mona Lisa ontdekte Vinceti nog meer symbolen: het nummer 72 of mogelijk de combinatie L2. De letters en cijfers zijn vervaardigd met een heel fijn kwastje en zwarte verf.

Volgens Vinceti is het helemaal niet zo gek dat Da Vinci symbolen gebruikte. “Leonardo gebruikte graag symbolen en codes om zijn boodschap over te brengen en hij wilde ons de identiteit van het model (de Mona Lisa, red.) laten weten door de ogen te gebruiken. Want de ogen waren volgens hem de ogen van de ziel.”

Men vermoedt dat Mona Lisa eigenlijk Lisa Gherardini heette en de vrouw van een handelaar uit Florence was. Vinceti weigert zich daar echter bij neer te leggen. Volgens de historicus schilderde Da Vinci zijn Mona Lisa in Milaan. “Op de achterkant van het schilderij staan de cijfers 149 en een vierde nummer is weggevaagd. Dat wijst erop dat hij het schilderde toen hij ergens in 1490 of de jaren daarna in Milaan was.” Volgens Vinceti gebruikte Da Vinci daar een vrouw van het hof van Ludovico Sforza als model.

Het is niet voor het eerst dat de letters in de ogen van Mona Lisa ontdekt worden; een Franse kunsthistoricus schreef er eerder al over in één van zijn boeken. Vinceti borduurt nu op die studie voort. Hij heeft andere experts inmiddels geraadpleegd en stelt vast dat de letters zeker geen wilde kwaststreken zijn. “Twee ervaren schilders hebben ons verteld dat deze kenmerken, geschilderd met behulp van een klein kwastje en een vergrootglas, geen foutjes zijn.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd