Verborgen kunstwerk ontdekt onder fresco in het Louvre

fresco

Wetenschappers hebben met behulp van een bodyscan een goed verstopt mannengezicht ontdekt in een beroemd fresco dat tegenwoordig in het Louvre te bewonderen is. Het lijkt erop dat onder het fresco een duizenden jaren oud Romeins fresco schuilgaat.

De onderzoekers lieten de bodyscan los op een fresco: ‘Trois hommes armés de lances‘. “We konden onze ogen niet geloven toen we de beelden op het scherm zagen verschijnen,” vertelt onderzoeker J. Bianca Jackson. “Onder de toplaag verf, in de vouwen van de tuniek van een man zagen we een oog, een neus en een mond verschijnen. We zien hier waarschijnlijk een deel van een oud Romeins fresco dat duizenden jaren oud is.”

De verstopte man. Afbeelding:  J. Bianca Jackson, Ph.D. / Dominique Martos-Levif.
De verstopte man. Afbeelding: J. Bianca Jackson, Ph.D. / Dominique Martos-Levif.
Meerdere lagen
Het is niet heel ongewoon dat fresco’s meerdere lagen tellen. Ze deden dienst als muurschilderingen en net zoals wij wel eens zin hebben in een ander kleurtje op de muur hadden de eigenaren van deze fresco’s wel eens zin in een nieuwe muurschildering. Bovendien was het niet ongebruikelijk dat nieuwe bewoners van een huis de fresco’s lieten bijwerken of lieten overschilderen.

Wie is hij?
Wat er oorspronkelijk precies achter het fresco ‘Trois hommes armés de lances‘ schuilging, is onduidelijk. Ook is nog onbekend wie de ontdekte man is. De wetenschappers laten die vraag graag aan kunsthistorici over. Zelf hebben ze met hun bodyscan nog genoeg werk. Zo hopen ze nog veel meer kunstwerken te gaan bestuderen.

Het fresco ‘Trois hommes armés de lances‘ is tegenwoordig te bewonderen in het Louvre. Het fresco kwam in de negentiende eeuw in het bezit van Giampietro Campana. Wanneer deze kunstverzamelaar een nieuw kunstwerk in zijn bezit kreeg, restaureerde hij het (indien nodig) vaak zelf. Kunsthistorici vermoedden dat Campana ‘Trois hommes armés de lances‘ schilderde nadat het fresco verwijderd was uit een muur in Italië en in Campana’s bezit kwam. Het fresco met daarop de drie mannen is van grote waarde. Maar de ontdekking van een zeer oud Romeins fresco eronder, maakt het hoogstwaarschijnlijk nog veel waardevoller.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd