Verborgen ‘kamer’ ontdekt in de piramide van Gizeh

Met behulp van kosmische straling is een zeker 30 meter lange ruimte ontdekt in de beroemde piramide.

De ruimte zou ongeveer 2 meter breed zijn. Daarmee is deze net zo breed als de grote galerij die net onder de verborgen kamer ligt. De hoogte van de verborgen ruime zou tussen de 1 en 3 meter liggen en de lengte wordt op 30 meter of meer geschat. Daarmee heeft de ruimte overduidelijk de vorm van een gang. Dat schrijven onderzoekers in het blad Nature.

Kosmische straling
De onderzoekers ontdekten de verborgen ruimte met behulp van kosmische straling. Dit is een verzamelnaam voor deeltjes en fotonen die vanuit de kosmos op de aarde neerregenen. Wanneer die deeltjes de atmosfeer binnen komen zetten, botsen ze met andere deeltjes en daarbij ontstaat weer nieuwe deeltjes, waaronder muonen. En van die muonen hebben de onderzoekers nu handig gebruik gemaakt. Hoewel muonen dwars door materialen kunnen reizen, is hun koers net iets anders wanneer ze door lege ruimtes bewegen in plaats van materialen met een hoge dichtheid (zoals steen). Wat hebben de onderzoekers nu gedaan? Ze plaatsten apparatuur die muonen kan detecteren in een reeds bekende ruimte in de piramide om te achterhalen of zich daarboven wellicht nog onbekende ruimtes bevinden (waar muonen dus net wat anders doorheen reizen dan door steen).

Bevestiging
Al in 2016 suggereerden onderzoekers op basis van dat onderzoek dat de piramide van Gizeh iets te verbergen heeft. Er volgde een vervolgonderzoek waarbij drie verschillende manieren om muonen te detecteren, werden gebruikt. En nu is het dan echt bewezen: de piramide van Gizeh herbergt een tot voor kort onbekende ruimte.

Onduidelijk is nog of de ruimte horizontaal loopt of schuin (zoals op de afbeelding bovenaan dit artikel). Afbeelding: ScanPyramids mission.

De onderzoekers schatten dat de ruimte ongeveer 30 meter lang is. Veel meer weten ze op dit moment niet. Zo kan het best zijn dat de ruimte in verschillende kamers is opgedeeld. Onduidelijk is ook nog of de vloer ervan horizontaal of iets schuin loopt. Over de functie van de ruimte valt dus helemaal nog niets te zeggen. Maar vervolgonderzoek kan daar best verandering in brengen.

De piramide van Gizeh herbergt dus een vergeten ruimte. Maar dat is eigenlijk niet de belangrijkste conclusie van dit onderzoek. Misschien nog wel interessanter is dat hiermee bewezen is dat de gebruikte technologie bijzonder geschikt is om meer te weten te komen over de structuur van oude bouwwerken, zoals dit wereldwonder. “De vondst laat zien hoe moderne deeltjesfysica een nieuw licht kan werpen op archeologisch werelderfgoed,” zo schrijven de onderzoekers.

Over de piramide
De piramide van Gizeh werd gebouwd in opdracht van farao Cheops die tussen 2509 en 2483 voor Christus over Egypte regeerde. Het is één van de oudste en grootste monumenten op aarde. Maar ook één van de meest mysterieuze. Zo is nog altijd onduidelijk hoe de piramide precies in elkaar steekt en hoe deze is gebouwd.

Bronmateriaal

"Discovery of a big void in Khufu’s Pyramid by
observation of cosmic-ray muons
" - Nature

Afbeelding bovenaan dit artikel: ScanPyramids mission

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd