Verborgen emotie beïnvloedt uw rijsnelheid

Denkt u dat u bepaalt hoe hard u rijdt? Dan heeft u het waarschijnlijk mis, zo blijkt uit onderzoek.

De onderzoekers verzamelden 85 proefpersonen en lieten ze plaatsnemen in een rijsimulator. De proefpersonen maakten een ritje. Tijdens het ritje lieten de onderzoekers heel kort afbeeldingen boven in beeld verschijnen. Deze afbeeldingen hadden soms een emotionele lading. De onderzoekers voorkwamen dat de proefpersonen de beelden bewust waarnamen door tegelijkertijd andere beelden te vertonen die in tegenstelling tot het emotionele beeld langer in beeld bleven.

Piepklein

Heeft u de kleinste auto ter wereld al gezien?

Vrouwen
De vrouwelijke proefpersonen lieten zich onbewust flink beïnvloeden door de beelden die boven in beeld verschenen. Wanneer er een negatief beeld verscheen, gingen de vrouwen gemiddeld drie kilometer per uur langzamer rijden. Opvallend. Zeker als u bedenkt dat deze proefpersonen aangaven dat ze het emotionele plaatje niet gezien hadden en dat ze zich voor zover zij zich daarvan bewust waren ook niet anders voelden.

Mannen
Mannen lieten zich wat minder snel van de wijs brengen. Zo is er geen significant bewijs gevonden dat hun rijsnelheid door de beelden met een emotionele lading veranderde. Hoe dat komt, is niet helemaal duidelijk. Misschien omdat mannen toch anders op emoties reageren dan vrouwen. Of misschien wel doordat de groep mannen te klein was (er deden slechts 26 mannen mee).

Het onderzoek laat zien dat ook dingen die we niet bewust waarnemen invloed hebben op onze rijstijl, zo concluderen de onderzoekers in het blad PLoS ONE. En dat is nuttige informatie die we mee kunnen nemen bij het vormgeven van wegen en hun omgeving.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd