Verbeterde windturbine breekt 24 uursrecord

MHI Vestas Offshore Wind onthulde onlangs zijn verbeterde windturbine, namelijk de V164. Een prototype brak op 1 december 2016 het energierecord en produceerde in een dag 215.999 kWh stroom.

Een consument betaalt in Nederland gemiddeld 23 eurocent voor een kilowattuur stroom. Wie een V164 laat plaatsen, kan dus op één dag zo’n 50.000 euro verdienen. Overigens gaat het hier om een piek, dus op andere dagen produceert de windturbine minder energie.

De V164 is overigens niet helemaal nieuw, maar wel sterk verbeterd. De windmolen is nog steeds een acht megawatt-windmolen, maar kan op bepaalde plekken de negen megawatt aantikken.

“De 9 MW-windmolen heeft zichzelf bewezen”, reageert Torben Hvid Larsen, CTO van MHI Vestas Offshore Wind. “We verwachten dat deze windmolen de offshore industrie helpt om de kostprijs van energie verder te verlagen.”

Windmolens worden steeds krachtiger. Twintig jaar geleden waren 75 kW-windmolens gebruikelijk, terwijl de meeste moderne windmolens een vermogen van drie MW hebben. Deze lijn zet zich voort. In de toekomst staan er 10 MW-turbines met wieken van honderd meter lang op het water. Ook wordt er gewerkt aan windmolens die orkaanbestendig zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd