De gedachten van anderen leren lezen? Pak een literair hoogstandje!

mindreading
Hebt u er altijd al van gedroomd gedachten van een ander te kunnen lezen? Het lezen van literaire fictieverhalen biedt dan wellicht uitkomst. Uit een studie, die is uitgevoerd door de New School for Social Research, blijkt dat het lezen van literaire fictieverhalen ervoor zorgt dat u beter in staat bent om de gedachten van anderen te lezen.

Het lezen van literaire fictie verbetert vaardigheden en denkprocessen die nodig zijn om anderen te begrijpen, oftewel de Theory of Mind. Theory of mind is het menselijk vermogen om zich een beeld te vormen van het perspectief van een ander en indirect ook van zichzelf. Theory of Mind is daarom een noodzakelijke vaardigheid om bijvoorbeeld empathisch te kunnen zijn.

WIST U DAT..

…de wetenschap de gedachten van een aap kan lezen?

De onderzoekers David Comer Kidd en Emanuele Castano voerden experimenten uit om het effect van het lezen van literaire fictie op de Theory of Mind te meten. Ze gebruikten verschillende testen om ervoor te zorgen dat op meerdere terreinen bewijs kon worden gevonden. Eerst definieerden ze drie genres: literaire fictie, populaire fictie en non-fictie. Nadat de deelnemers een tekst uit één van de drie genres hadden gelezen, werd aan de hand van een vijftal experimenten gekeken hoe goed de proefpersonen de gedachten van anderen konden lezen. Onder die experimenten bevond zich een test waarbij deelnemers werden gevraagd om te kijken naar zwart-wit foto’s van de ogen van acteurs. Vervolgens moesten ze aangeven welke emotie de acteur vertoonde. Tijdens de overige experimenten werden de deelnemers getest op affectieve- en cognitieve processen.

Kidd en Castano ontdekten dat de deelnemers die werden toegewezen aan literaire fictie aanzienlijk beter scoorden, dan de deelnemers toegewezen aan de andere genres. Ze suggereren dat de invloed van literaire fictie op het vermogen om gedachten te lezen een direct gevolg is van de wijze waarop de lezer bij het verhaal betrokken is. Net als in het echte leven, zit de wereld van de literaire fictie ook vol met gecompliceerde individuen. In tegenstelling tot populaire fictie, vereist literaire fictie intellectuele betrokkenheid en creatieve gedachten van de lezers.

Bronmateriaal

"Reading literary fiction improves “mind-reading” skills." - newschool.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Paul Bence (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd