Verband tussen overgewicht en virus gevonden

Een virus dat verantwoordelijk is voor verkoudheden leidt mogelijk tot overgewicht bij kinderen. Dit beweren Amerikaanse wetenschappers naar aanleiding van een kleinschalig onderzoek. Het zogenaamde adenovirus 36 valt mogelijk vetcellen aan. Hierdoor worden cellen dikker en maakt het lichaam nieuwe vetcellen aan. Doorslaggevend bewijs geeft het onderzoek niet.

Het adenovirus 36 zorgt voor een loopneus en een pijnlijke keel. Het is belangrijk dat wetenschappers het verband vinden tussen dit virus en overgewicht, want het AD36-virus is zeer besmettelijk.

De onderzoekers van de universiteit van Californië onderzochten 124 kinderen in de leeftijd van acht tot achttien jaar. De helft van de kinderen was te dik. Onderzoekers vonden antilichamen van het adenovirus 36 in de lichamen van negentien kinderen. Vijftien van deze negentien kinderen waren te dik.

Uit het onderzoek blijkt dat een kind met antilichamen van het adenovirus 36 gemiddeld 15,8 kilo zwaarder is dan een kind zonder deze antilichamen.

Oplossingsgericht denken
“Veel mensen denken dat obesitas bij kinderen ontstaat door verkeerde opvoeding, maar dit onderzoek laat zien dat overgewicht gecompliceerder is dan men denkt”, zegt wetenschapper Jeffrey Schwimmer van de universiteit van Californië. “Het wordt tijd dat we ophouden met de schuld in iemands schoenen te schuiven. We moeten ons richten op oplossingen en maatregelen om overgewicht te voorkomen.”

Andersom?
“Dit onderzoek is interessant, maar ook erg klein en het sluit nog niets uit”, zegt professor Julian Hamilton-Shield van de universiteit van Bristol. “Het onderzoek toont slechts een associatie, geen causaal verband. Het is namelijk mogelijk dat kinderen met overgewicht meer risico lopen om het adenovirus 36 te krijgen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd