Verband tussen IVF en eierstokkanker

Wetenschappers concluderen dat vrouwen die een IVF-behandeling ondergaan een iets grotere kans hebben op eierstokkanker.

Wetenschappers van het Nederlands Kanker Instituut en het Erasmus MC werkten nauw samen met IVF-centra in Nederland om te kijken of er een verband was tussen IVF en kanker. Ze wilden achterhalen of vrouwen die moeite hebben om zwanger te raken en overstappen op IVF een grotere kans hadden op een kwaadaardige vorm van eierstokkanker dan vrouwen die vruchtbaarheidsproblemen hebben en geen IVF proberen.

Borderline tumor
Dat blijkt niet het geval: vrouwen die IVF ondergaan hebben geen grotere kans op een kwaadaardige tumor bij de eierstokken. Wel blijken de vrouwen een iets grotere kans te hebben op een zogenoemde borderline tumor, zo meldt het blad Human Reproduction. Dit is een tumor die zich op de grens tussen kwaad- en goedaardig bevindt. De tumor is vaak goed te behandelen.

WIST U DAT?

Het risico
Maar over welke risico’s hebben we het dan precies? De kans dat een vrouw zonder dat deze IVF heeft ondergaan, deze tumor krijgt, is heel klein: ongeveer 0,1 procent. Na IVF wordt die kans ietsje groter: 0,35 procent. Of mensen veel IVF-behandelingen ondergaan, lijkt hierbij niet heel veel uit te maken. Vrouwen die meer behandelingen ondergaan, blijken geen grotere kans te hebben op de tumor.

Meer onderzoek
De onderzoekers benadrukken dat nader onderzoek hard nodig is. De onderzochte vrouwen hadden de leeftijd waarop eierstokkanker het vaakst voorkomt nog niet bereikt. Ook zouden de onderzoekers graag een grootschaliger onderzoek zien.

Wetenschappers doen op dit moment onderzoek naar alle facetten van IVF. Hoewel de methode al een tijdje in gebruik is, is nog steeds niet helemaal duidelijk welke gezondheidsrisico’s deze op lange termijn met zich mee kan brengen. Onderzoekers proberen daar nu een beter beeld van te krijgen.

Bronmateriaal

Persbericht NKI
"IVF linked to ovarian tumours" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door zetson (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd