In de nacht van donderdag op vrijdag is de Japanse Venussonde Akatsuki succesvol gelanceerd. Ruim 27 minuten na de lancering liet de raket de ruimtesonde los. Akatsuki gaat de komende jaren de planeet Venus in kaart brengen.
Eigenlijk zou de ruimtesonde dinsdag gelanceerd worden. De lancering ging toen niet door in verband met ongunstige weersomstandigheden.
Akatsuki is een interplanetaire ruimtesonde, die “het verdient om een meteorologische satelliet genoemd te worden”, vindt projectwetenschapper Takeshi Imamura. Eén van Akatsuki’s hoofddoelen is erachter te komen waarom de atmosfeer van Venus zo snel om de planeet draait.
Nog een mysterie: waarom flitst het op Venus? De Venus Express trof namelijk bliksem aan op de binnenplaneet. En dat is onmogelijk, omdat de vereisten om bliksem te vormen op aarde niet aanwezig zijn op Venus. Imamura: “Misschien is er een weertype op Venus, die wetenschappers tot nu toe nog niet hebben aangetroffen.”
En wat zijn de vreemde strepen in de wolken op Venus? Waardoor ontstaan die? En zijn er vulkanen actief op de broeikasplaneet? Vragen die de komende jaren hopelijk definitief beantwoord worden door de Akatsuki-ruimtesonde.