Vele nieuwe soorten ontdekt nabij Antarctica

Wetenschappers hebben nabij Antarctica onder meer nieuwe yetikrabben en een zeester met zeven armen ontdekt.

De nieuwe diersoorten leven op de bodem van de zee, dicht bij het continent Antarctica. De organismen houden zich op nabij hydrothermale bronnen. Een uitstekende keuze. Ondanks het feit dat er op deze diepte vrijwel geen zonlicht komt, is er toch genoeg voedsel te vinden. De hydrothermale bronnen kunnen temperaturen van wel 382 graden Celsius bereiken en brengen tal van chemicaliën naar boven waar de dieren weer van profiteren.

Nieuwe soorten
Nabij de bronnen troffen de wetenschappers onder meer een nieuwe soort yetikrab aan. En niet zomaar eentje: de dieren leven in enorme koloniën (zie ook de foto hieronder). Daarnaast werd er een nieuwe soort octopus aangetroffen. Het beest is heel bleekjes en leeft op zo’n 2400 meter diepte (zie de foto boven aan dit artikel). Ook vonden de wetenschappers een zeester met zeven armen.

Allemaal yetikrabben. Foto: Oxford University.

Energie
“Hydrothermale bronnen zijn een thuis voor dieren die we nergens anders op de planeet aantreffen,” vertelt onderzoeker Alex Rogers van de universiteit van Oxford. “Zij krijgen hun energie niet van de zon, maar door het afbreken van chemische stofjes zoals waterstofsulfide.”

De onderzoekers ontdekten de bijzondere ecosystemen rondom de hydrothermale bronnen met behulp van een ROV (Remotely Operated Vehicle). Dit is een soort robot die vanaf een afstandje bestuurd kan worden en op flinke diepte onderzoek doet en foto’s maakt. Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad PLoS ONE.

De nieuwe soort zeester. Foto: PLoS ONE - doi:10.1371/journal.pbio.1001234.g003

Bronmateriaal

"'Lost world' discovered around Antarctic vents" - Ox.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van de site van Oxford University.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd