Veilig een wachtwoord versturen? Doe het met je lichaam!

“Wat is het wachtwoord van je router?” vraagt een gast op jouw verjaardag. Je stuurt het wachtwoord via WiFi of Bluetooth naar deze persoon toe. Niet heel verstandig, want hackers kunnen dit signaal opvangen. Gelukkig is er een alternatieve manier.

Wetenschappers hebben een manier gevonden om een wachtwoord of code via een lichaam te versturen. Het werkt als volgt: je raakt de vingerafdruksensor van je telefoon aan, de telefoon stuurt vervolgens de code via jouw lichaam naar een ander apparaat.

Dit soort transmissies kunnen overal voor gebruikt worden. Kom je ‘s ochtends op je werk aan, dan hoef je niet langer een sleutel in het slot te steken en een alarmcode invoeren. Een vinger op de vingerafdruksensor van je telefoon en de andere hand op de deurklink en de deur ontgrendelt direct. Ook draagbare medische apparaten kunnen geactiveerd worden middels een vingerafdruksensor.

Hoe werkt een vingerafdruksensor?

De bekendste vingerafdruksensor is Touch ID van Apple. Deze scanner maakt een 3D scan van jouw vinger, waarbij lijntjes en diepere huidlagen in kaart worden gebracht. Wanneer je jouw vinger op de sensor legt, analyseert Touch ID of het beeld overeenkomt met de 3D scans in de database. Het werkt niet altijd even goed. Wanneer je lang in bad hebt gelegen, zijn je vingers rimpelig, waardoor een sensor jouw vingerafdruk niet meer herkent. Gelukkig kun je dan nog altijd een zescijferige code invoeren om de telefoon te ontgrendelen.

Je zou ook kunnen denken aan het ontgrendelen van een auto. Nu kan dit al op afstand, maar wordt het signaal wel eens opgepikt door autodieven. Als ze het signaal hebben, kunnen zij gemakkelijk een auto openen.

Persoonlijke informatie via het lichaam
“Er wordt geen persoonlijke informatie verzonden via de lucht”, zegt ingenieur Merhdad Hessar, co-auteur van het paper. “Geheime sleutels en wachtwoorden worden via het lichaam verzonden naar het andere apparaat.”

De onderzoekers testten verschillende apparaten (iPhone, laptops, andere vingerafdruksensoren), proefpersonen (groot, klein, dik, dun) en poses (zittend, staand, slapend, lopend). Iedere vingerafdruksensor of touchpad genereert een signaal. Dit signaal is sterk genoeg om door het lichaam te reizen. Het maakt dus niet uit als de ontvanger in het topje van de grote teen zit.

25 bits per seconde
Een vingerafdruksensor van een telefoon kan 25 bits per seconde verzenden. Dit is snel genoeg om een simpel wachtwoord of numerieke code via het lichaam binnen enkele seconden naar een ontvanger te sturen. Maar het kan nog sneller. In dat geval is de hulp nodig van fabrikanten van vingerafdruksensoren.

Wie weet ontgrendel je dus wel jouw voordeur of auto met dank aan de iPhone 9 of de Galaxy S10? We gaan het zien.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd