Veertig meter grote ruimtesteen scheert rond lunchtijd langs de aarde

planetoïde

Binnen enkele uren scheert de pas ontdekte planetoïde 2013 XY8 langs de aarde. De planetoïde zou ongeveer 40 meter groot zijn en zal de aarde iets na twaalven vanochtend tot een afstand van zo’n 768.000 kilometer naderen.

De scheervlucht van 2013 XY8 langs de aarde is live te volgen. The Virtual Telescope Project heeft een livefeed geopend. Wetenschappers doen er live verslag van wat er honderdduizenden kilometer boven ons hoofd allemaal gaande is.

Overigens hebben we niets te vrezen van deze planetoïde. De afstand tot de planetoïde bedraagt zelfs op het moment dat deze het dichtst bij onze planeet in de buurt staat meer dan 760.000 kilometer. Ter vergelijking: daarmee is de afstand tussen ons en de planetoïde twee keer zo groot als de afstand tussen onze planeet en de maan. Enkele maanden geleden scheerde er een planetoïde langs de aarde die dichterbij kwam dan de maan en ook die ontmoeting kwamen we zonder kleerscheuren door.

Planetoïde 2013 XY8 werd pas afgelopen zondag ontdekt. De afgelopen dagen hebben onderzoekers de planetoïde op de voet gevolgd om een inschatting te kunnen maken van de baan, helderheid en grootte.

De baan van de planetoïde. Afbeelding: The Virtual Telescope Project.
De baan van de planetoïde. Afbeelding: The Virtual Telescope Project.

Bronmateriaal

"Close Approach of Asteroid 2013 XY8" - Remanzacco.blogspot.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Gianluca Masi, Ceccano (FR), Italië - The Virtual Telescope Project.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd