Veertig en nog maagd? Het zit deels in de genen!

Nieuw onderzoek toont aan dat de leeftijd waarop mensen ontmaagd wordt voor een deel bepaald wordt door genetische factoren.

De leeftijd waarop mensen voor het eerst seks hebben, wordt door verschillende factoren beïnvloed. Bijvoorbeeld sociale factoren, zoals vrienden die allemaal al seks hebben (peer pressure). Maar nieuw onderzoek toont aan dat ook genen van invloed zijn op de leeftijd waarop mensen ontmaagd worden.

Genvarianten
Wetenschappers van de universiteit van Cambridge analyseerden de genen van 59.357 mannen en 66.310 vrouwen die tussen de 40 en 69 jaar oud waren. Gekeken werd of er een link te leggen was tussen genen en de leeftijd waarop deze mensen voor het eerst seks hadden. Uit het onderzoek rolden 38 genvarianten die geassocieerd worden met de leeftijd waarop mensen ontmaagd werden. Verschillende van deze genvarianten bevonden zich in of nabij genen die eerder in verband waren gebracht met de hersenontwikkeling en neurale verbindingen.

WIST JE DAT…

…wetenschappers recent ontdekt hebben dat seks je kan beschermen tegen ziekten?

Persoonlijkheid
“Hoewel sociale en culturele factoren duidelijk relevant zijn, tonen we aan dat de leeftijd waarop men voor het eerst geslachtsgemeenschap heeft ook beïnvloed wordt door genen die van invloed zijn op de lichamelijke rijpheid en door genen die bijdragen aan de verschillen die er van nature tussen persoonlijkheden zijn,” vertelt onderzoeker John Perry. “Een voorbeeld is een genvariant in CADM2, een gen dat de verbindingen tussen hersencellen en hersenactiviteit regelt en geassocieerd wordt met een persoonlijkheid die meer risico’s neemt en met een jongere leeftijd waarop men voor het eerst geslachtsgemeenschap heeft.”

Effecten
Eerder onderzoek suggereerde dat een ontmaagding op jonge leeftijd geassocieerd kan worden met slechtere prestaties op school en een slechtere fysieke en mentale gezondheid. Een eerdere studie van ditzelfde onderzoeksteam toonde aan dat kinderen die op jonge leeftijd gaan puberen (lichamelijk volwassen worden) op lange termijn een grotere kans hebben op ziekten zoals diabetes, hartziekten en sommige vormen van kanker. “We hebben reeds aangetoond dat een vroege puberteit en een snelle groei tijdens de kinderjaren op latere leeftijd van invloed is op ziekten, maar nu hebben we aangetoond dat dezelfde factoren al op veel jongere leeftijd een negatief effect kunnen hebben, waaronder een vroegere ontmaagding en een lager opleidingsniveau,” vertelt onderzoeker Ken Ong.

Het lijkt de onderzoekers verstandig als jongerenwerkers of hulpverleners in de toekomst rekening houden met het feit dat ook een bepaalde persoonlijkheid of de leeftijd waarop jongeren gaan puberen van invloed kan zijn op gezondheid en (seksueel) gedrag. Hierdoor kunnen de jongerenwerkers of hulpverleners wellicht gerichter ingrijpen en gezondheids- en educatieve problemen voorkomen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd