Veelbelovende pil laat mensen één kilo per week afvallen

Goed nieuws voor mensen die al jaren met hun gewicht worstelen: een Amerikaans farmaceutisch bedrijf ontwikkelt op dit moment een pil die ervoor zorgt dat de kilo’s eraf vliegen. De eerste experimenten met mensen zijn veelbelovend. De 24 vrouwelijke proefpersonen slikten de pil een maand, aten gewoon door, sportten amper en vielen per week één kilo af. En dat zonder bijwerkingen.

Het klinkt haast te mooi om waar te zijn. Om een kilo af te vallen, moeten mensen met overgewicht normaal gesproken een maagoperatie ondergaan. De vrouwen verloren een kilo per week door een pilletje. En dat zonder meer te sporten of minder te eten.

Moeilijk
Hoe werkt het? Wanneer mensen dikker worden, past hun lichaam zich aan die situatie aan. Daardoor wordt het steeds lastiger om gewicht te verliezen. Zo vraagt ons brein bijvoorbeeld om steeds meer eten. Meer vet in het lichaam zorgt er ook voor dat we minder gevoelig zijn voor het hormoon insuline. Dit hormoon promoot onder meer de verbranding van vet. Als mensen minder gevoelig worden voor de werking van insuline dan wordt er teveel vet geproduceerd.

WIST U DAT…

…mensen die een alcoholist in de familie hebben een grotere kans hebben op overgewicht?

Enzym
ZGN-443 blokkeert het enzym MetAP2. Uit experimenten onder dieren is gebleken dat het blokkeren van dit enzym ervoor zorgt dat belangrijke genen die ons minder gevoelig maken voor insuline ook stil komen ze liggen. “Het lijkt erop dat de pil ervoor zorgt dat er meer vet wordt afgebroken,” vertelt onderzoeker Alan Cherrington. “De resultaten zijn dan ook zeer bemoedigend.”

Er zijn wel meer bedrijven en universiteiten die onderzoek doen naar pilletjes tegen overgewicht. Volgens experts is de studie naar ZGN-433 op dit moment echter het meest veelbelovend. Het kan echter nog wel even duren voordat de pil verkrijgbaar is: nader onderzoek is namelijk noodzakelijk.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd