Het Amerikaanse bedrijf US Rare Earths heeft een grote hoeveelheid zeldzame aardmineralen ontdekt. Zeldzame aardmineralen – zoals terbium, dysprosium, yttrium, thulium en neodymium – worden gebruikt om o.a. windturbines, harde schijven, hybride auto’s en magneten voor in speakers te maken. Zoals de naam al onthult zijn zeldzame aardmineralen relatief zeldzaam.
US Rare Earth beweert zeldzame aardmineralen te hebben gevonden in de Amerikaanse staten Idaho en Montana. Het United States Geological Suvey (USGS) bevestigt dit. Volgens het USGS zijn er genoeg zeldzame aardmineralen gevonden, zodat de Verenigde Staten voorlopig niet hoeven te teren op de zeldzame aardmineralen van buitenlandse leveranciers.
“Het is een feit dat Diamond Creek in Idaho veel zeldzame aardmineralen bevat”, vertelt Jack Lifton, een onafhankelijke adviseur voor US Rare Earths. “En deze aardmineralen zijn makkelijk te bereiken.” Volgens het USGS ligt er dertien miljoen ton zeldzame aardmineralen verborgen in de VS.
Het is de vraag of er ooit een mijn wordt geopend in Idaho of Montana. Naast het openen van een mijn is er ook een fabriek nodig om de individuele chemicaliën te produceren. Alleen deze fabriek vraagt al om een investering van tussen de 500 miljoen dollar en een miljard dollar. Het kost acht jaar tijd om zo’n fabriek neer te zetten. Op dit moment heeft alleen China zulke faciliteiten.