Veel verpleeghuizen zijn bijzonder onhygiënisch

De Consumentenbond onderzocht de hygiëne van 37 verpleeghuizen en concludeert dat veertig procent van de huizen te vies zijn.

De bond stuurde zeven hygiënisten op pad en klopte bij 37 verpleeghuizen aan. De hygiënisten beoordeelden de verpleeghuizen op basis van een checklist die in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) was opgesteld.

Handen wassen
Van de 37 verpleeghuizen scoorden er vijftien een onvoldoende. Slechts drie instellingen wisten een zeven of hoger te behalen. De hygiënisten stuitten op allerlei situaties: van het gebruik van verkeerde schoonmaakmiddelen tot het ontbreken van protocollen en personeel dat de handen zelden wast.

Hoe komt het dat…

…bejaarden zulke belabberde automobilisten zijn? Lees het hier!

IGZ
Het is niet voor het eerst dat er gelet wordt op de hygiëne in verpleeghuizen. De Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ) doet dit onderzoek vaker. Misstanden komen hierdoor echter nauwelijks aan het licht. Waarschijnlijk komt dat doordat de IGZ verpleeghuizen weinig en bovendien aangekondigd bezoekt.

De Consumentenbond pleit voor meer onafhankelijk hygiëneonderzoek van verpleeghuizen. “Kwetsbare bewoners verdienen een veilig en schoon thuis,” stelt directeur Bart Combée. “Het onderzoek laat zien dat het bedroevend gesteld is met de hygiëne en het goed is als de verpleeghuizen regelmatig een onderzoek laten uitvoeren. Zij kunnen daarvan leren en verbeteringen doorvoeren. Wij willen dat de IGZ onafhankelijke controles verplicht stelt, met openbaarmaking van de resultaten.”

Bronmateriaal

"Vuile handen in verpleeghuizen" - Consumentenbond.nl

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd